Starostové sousedních čtvrtí mají výhrady k návrhu zpoplatnit vjezd do Prahy 1

Události v regionech: Vedení Prahy chce zpoplatnit vjezd do centra metropole (zdroj: ČT24)

Starostové městských částí, které sousedí s Prahou 1, se začali ohrazovat proti možnosti, že by byl vjezd do historického centra metropole zpoplatněn. Že by na to mohlo dojít, řekli v první polovině května náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a starostka první městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle starostů Prahy 2 a 5 ale hrozí, že se řidiči budou centru vyhýbat a zahltí ulice v jejich městských částech.

Magistrát zatím nezveřejnil konkrétní parametry zpoplatnění vjezdu do centra Prahy. Z dostupných informací vyplývá, že by mohli řidiči platit až 200 korun za den, přičemž osvobozeni by byli ti, kdo mají v Praze 1 parkovací oprávnění. Městská část chce předem placení za průjezd vyzkoušet ve dvou frekventovaných ulicích – na Smetanově náměstí a v navazujícím úseku Křižovnické po křižovatku s Platnéřskou a v Karmelitské.

„Pro nás jako městskou část je nejdůležitějším úkolem zklidnit dopravu v centru města a zajistit, aby rezidenti měli kde parkovat,“ shrnula argumenty pro zpoplatnění vjezdu do historického centra starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

Starostové sousedních částí Prahy se však obávají, co se stane, až se opravdu začne za vjezd do Prahy 1 platit. „Jakékoliv zavedení mýtného, omezení dopravy na území městské části Praha 1 bude mít okamžitě negativní dopad na městskou část Praha 2,“ míní starostka druhé městské části Alexandra Udženija (ODS). Starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik (Praha sobě) zase apeluje na výjimku pro obyvatele své městské části, kteří bydlí u hranic s Prahou 1. „Bydlí těsně u Prahy 1 na Újezdě,“ podotkl.

Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib ujistil, že se výhradami starostů bude zabývat. „Musíme návrhy městských částí projednat v magistrátní koalici a následně schválit,“ uvedl.

Platit za vjezd do Prahy 1 by se mohlo od začátku příštího roku. Ruku v ruce slibuje vedení města reformu systému parkování.