Soud znovu potrestal bývalého zastupitele Bruntálu za schvalování ruské invaze

Události v regionech: Soud znovu potrestal bývalého zastupitele Bruntálu (zdroj: ČT24)

Peněžitý trest ve výši 45 tisíc korun pro bývalého bruntálského zastupitele za SPD Daniela Makaye platí. Tamní okresní soud potvrdil původní verdikt svůj i krajského soudu, který ovšem dříve Nejvyšší soud zrušil. Politik dostal peněžní sankci za to, že na Facebooku schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu.

Okresní soud v Bruntále ve čtvrtek znovu uznal Makaye vinným a ponechal mu finanční trest ve výši pětačtyřiceti tisíc korun. Vyhověl také návrhu Nejvyššího soudu a posuzoval jeho výroky jako jeden trestný čin místo dřívějších dvou.

„On by to byl asi do jisté míry poměrně smutný případ toho, jak obžalovaný totálně propadl dezinformačním vlivům, nebýt toho, že se vlastně stal jejich aktivním šiřitelem,“ nechal se slyšet státní zástupce Tomáš Rajtr.

Žalované příspěvky zveřejnil Daniel Makay hned na začátku ruské agrese. Velebil ruského vůdce Vladimira Putina a napsal, že by Rusko mělo na Ukrajinu shodit menší vodíkovou bombu. Od Makaye i jeho slov se tehdy distancovalo vedení Bruntálu i SPD.

„Ty výroky nemohou být samy o sobě naplněním skutkové podstaty žádného trestného činu, jedná se o výroky hodnoticí. Z mého pohledu se jedná pouze o opakování celého řízení, rozsudek byl napsaný už dopředu,“ tvrdí Makayův obhájce Jindřich Rajchl. Avizoval, že sepíše odvolání a nejspíš i dovolání k Nejvyššímu soudu.