Škody po úderu blesku do Božího oka na sloupu v Praze jdou do statisíců

Sloup Nejsvětější trojice na Malostranském náměstí v Praze poničila bouřka (zdroj: ČT24)

Statik, restaurátoři a také zástupci Národního památkového ústavu (NPÚ) v úterý z plošiny prohlédli části morového sloupu Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí v Praze. Památku před dvěma týdny poničila silná bouřka, kdy blesk uhodil do Božího oka na vrcholu. Škody půjdou zřejmě do stovek tisíc korun, přesnou výši ale zatím radnice nevyčíslila.

Odborníci zkoumali sloup na Malostranském náměstí od ranních hodin. Při tom také ve výšce posbírali upadlé části pláště svatého Václava. „Vypadá to, že skutečně blesk projel svatým Václavem a přes trapérie, kde byly spoje a žerď. Myslím, že následovat bude důkladná rekonstrukce,“ sdělil akademický malíř a restaurátor Tomáš Hejtmánek. 

Restaurátoři ve výšce zhruba patnácti metrů také zjistili, že památka je ve své horní části poškozena víc, než čekali. Mramor je totiž popraskaný po celém obvodu sloupu. Na vyjádření statika nyní čeká i radnice, aby mohla vyčíslit přesný rozsah škod.

Oprava proběhne nejdřív příští rok

„Jakmile od něj (statika) dostaneme zprávu, přistoupíme k dalším jednáním s pojišťovnou a začneme činit nezbytné administrativní úkony k renovaci památky,“ uvedla mluvčí radnice Praha 1 Karolína Šnajdarová.  

Už nyní se ale s jistotou dá říct, že oprava památky se do konce letošního roku nestihne. Sloup Nejsvětější trojice tak bude nutné důkladně zazimovat, aby ho nízké teploty, sníh nebo mráz ještě víc nepoškodily.