Silničáři kvůli sněhu uzavřeli silnici z Tanvaldu do Polska pro nákladní automobily

Zprávy ve 12: Sníh komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Silničáři v sobotu v poledne z preventivních důvodů uzavřeli úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Meteorologové předpovídají v oblasti sněžení. Omezení je zatím platné do nedělního poledne. V Česku napadlo v noci na sobotu místy až dvacet centimetrů sněhu, přibylo kvůli tomu dopravních nehod.

V závislosti na stavu sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí se může termín uzavírky změnit. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozy je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35.

„Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem,“ uvedl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion.

Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích. 

Spadlý strom si vyžádal jednu oběť

V Hertvíkovicích v Krkonoších, které jsou částí Mladých Buků na Trutnovsku, spadl dopoledne na projíždějící osobní automobil strom. Muž, který v autě cestoval, zraněním podlehl, sdělila policejní mluvčí Lucie Konečná. Podle ní bude nařízena soudní pitva. Silnice I/14 je v místě nehody uzavřená.

„Strom, který spadl na vozidlo, zajistí policisté ke znaleckému zkoumání. Veškeré okolnosti této tragické nehody jsou předmětem dalšího šetření trutnovských policistů,“ řekla Končená.

Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. „Strom jsme museli rozřezat a odstranit, aby bylo možné z auta zemřelého vyprostit,“ doplnila mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Jinak policisté v Královéhradeckém kraji za dopoledne v souvislosti s počasím evidovali více než 15 dopravních nehod, z nichž většina se obešla bez vážnějších následků.

Silnice na Frýdecko-Místecku je uzavřena pro nákladní vozidla

Sníh komplikuje dopravu i v Moravskoslezském kraji. Vrstva nového sněhu je na silnicích po celém kraji. Mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že hasiči v souvislosti se sněhem evidují dvě desítky událostí, jako jsou zapadlé autobusy, sypače a osobní auta. Vše se obešlo bez zranění a větších škod.

„Více komplikací je samozřejmě přímo v horských oblastech Beskyd a Jeseníků. Kvůli větru se tam totiž tvoří i sněhové jazyky, ovšem podle meteorologů by mělo sněžení postupně od jihovýchodu slábnout a ustávat,“ uvedl ve vysílání ČT24 reportér Pavel Habram.

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Většinou jsou vozovky po chemickém ošetření mokré nebo jsou na nich zbytky sněhu. Na Bruntálsku se tvoří sněhové jazyky a vrstva ujetého sněhu, které se pro vydatnost sněžení zatím nedaří odstranit. Silnice I/56 v Bílé na Frýdecko-Místecku je uzavřena pro nákladní vozidla těžší 12 tun.

Sníh komplikuje dopravu i v dalších regionech

Na Radotínském mostě v Praze se brzy ráno srazily dodávka a nákladní auto. Spolujezdec z jednoho z vozů havárii podle informací pražské zdravotnické záchranné služby nepřežil. Podle snímků hasičů na místě nehody hustě sněžilo.

„Co se týče středních Čech, tak tam je i na hlavních silnicích místy rozbředlý sníh a je tam snížená viditelnost. Řidiči by měli být opatrní především na Mladoboleslavsku, na Berounsku, na Příbramsku a také na Benešovsku,“ poznamenala ve vysílání ČT24 reportérka Kristina Marie Kubcová.

Podle webu Ředitelství silnic a dálnic silnice na okrajích hlavního města, včetně pražského okruhu, po sněžení klouzaly. Ředitelství také hlásilo náledí na dálnicích D1 a D11 u Prahy. Podle pražského Dopravního podniku kvůli sněžení od rána nabírá zpoždění řada autobusů MHD.

V Olomouckém kraji napadalo několik centimetrů sněhu a místy fouká silný vítr, kvůli kterému hlavně v kopcovitých oblastech hrozí sněhové jazyky. U Černotína na Přerovsku hasiči zasahovali u kamionu, který sjel ze silnice. U Huzové na Olomoucku zase vyprostili z převráceného sypače řidiče.

„Řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou na Šumpersku, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati,“ řekl mluvčí hasičů Josef Koláček.

Na jihu Čech u Starého Hobzí na Jindřichohradecku sjela dodávka do stoky, u obce Světlík v okrese Český Krumlov se převrátilo auto a u Frymburku najelo vozidlo do plotu. Nehody se ale obešly bez zranění. 

Při cestě do hor doporučují policisté motoristům mít s sebou zimní výbavu. Teploty se na severu Čech pohybovaly odpoledne od čtyř do dvou stupňů pod nulou. Silnice jsou většinou vymrzlé a silničáři je chemicky ošetřili. Ve městech do ulic také vyjela údržba. Námraza hrozí na Cínovci v Krušných horách. Na tamních silnicích leží vrstva ujetého a místy rozbředlého sněhu.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se může tvořit náledí večer v místech, kde bude sníh tát. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky.