ŘSD začalo s demolicí mostu na D1 u Brna kvůli rozšíření dálnice

Události: Noční bourání na D1 (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic začalo přesně o půlnoci ze středy na čtvrtek s demolicí části mostu na dálnici D1 u Brna. Práce souvisejí s rozšířením důležité dopravní tepny na šest jízdních pruhů a trvají už více než rok. Stavba by se veřejnosti mohla otevřít v dubnu.

„Teď dochází k bourání jednotlivých polí, přemostění koridorové trati a na to budou navazovat rozšíření, jak mostní konstrukce, tak všech dalších částí vozovky. Důležitá zpráva je, že se zase o něco podařilo zkrátit dobu stavby. Dohodli jsme se na urychlení o více než šedesát dnů, takže už 14. dubna by se kompletní stavba měla otevřít veřejnosti,“ prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zmínil také, že se jedná o jednu z vůbec nejvytíženějších částí české dálniční sítě, protože jde o úsek s napojením D2 od Bratislavy a D52 od Vídně. I vzhledem ke složité dopravní situaci velká část prací proto podle ministra probíhá právě v noci, aby se je podařilo dokončit co nejrychleji.

Oblastní ředitel stavební firmy MI Roads Jiří Salava vysvětlil, že most se demoluje takovým způsobem, že se postupně rozvolní bagrem a poté se rozvolní zámky mezi stávajícími nosníky, následuje jejich uvolnění z příčníků a sondování pomocí jeřábů. „V současnosti provádíme demolici tří polí, která jsou u koridoru. Jedno je přímo nad ním, dvě jsou sousední,“ nastínil.