Řidičský průkaz na nákladní auto po dvou hodinách jízd. Soud řeší podvody ve Varnsdorfu

Údajné podvody v autoškole před soudem (zdroj: ČT24)

Okresní soud v Děčíně zahájil hlavní líčení zřejmě nejrozsáhlejšího případu podvodů při vydávání řidičských průkazů. Obžalobě čelí komisař z úřadu ve Varnsdorfu, čtyři zástupci autoškol a tlumočník. Průkazy podle státního zástupce neoprávněně získalo více než sedm set lidí z celé země. Nejvyšší trest hrozí komisaři, až deset let vězení.

Úplatky dostávali podle žalobce dva komisaři od autoškol z celé republiky, jeden z nich už zemřel. Stovky lidí čelí stíhání z křivé svědecké výpovědi. Na nekalé jednání upozornilo v roce 2019 policisty ministerstvo dopravy, kterému se zdálo podezřelé, že v patnáctitisícovém Varnsdorfu skládá na radnici zkoušky stejný počet osob jako ve stotisícovém Ústí nad Labem. Většina z nich neměla bydliště na Děčínsku ani v Ústeckém nebo sousedním Libereckém kraji.

Policisté u 722 žadatelů prokázali, že řidičský průkaz získali neoprávněně. Komisaři žadatelům různými posunky radili správné odpovědi, někteří uchazeči o řidičský průkaz ani ke zkoušce nepřišli nebo za ně komisař vyplnil test. Státní zástupce Lukáš Otipka v obžalobě uvedl, že dva zkušební komisaři přijali přímo ve zkušební místnosti hotovost v blíže neurčené výši, lahve vína či lahev rumu za to, že poradí při testech, případně je zkontrolují nebo je sami vyplní.

Průkazy na nákladní auta i autobus

V přípravném řízení odmítli obžalovaní vypovídat. „Společenská škodlivost jejich jednání je obrovská, a to v tom směru, že se na silnice dostane řada lidí, kteří by na nich neměli co dělat. Řada lidí, kteří složili úspěšně zkoušku ve Varnsdorfu, se pokoušela dříve zkoušku složit opakovaně v jiných místech po celé České republice a ty jejich výsledky byly tristní. Mám za to, že ti lidé by neměli řídit motorová vozidla a jsou potenciálně nebezpeční pro další účastníky silničního provozu,“ řekl Otipka.

Jeden z žadatelů měl například bydliště v Ostravě, kde několikrát propadl u zkoušky, získal třeba sedmnáct bodů z padesáti možných a ve Varnsdorfu uspěl. Řidičský průkaz na nákladní automobil obdržel člověk, který absolvoval pouze dvě hodiny kondičních jízd.

Někteří žadatelé z těch, kteří složili zkoušku nezákonně ve Varnsdorfu, už o řidičský průkaz zase z různých důvodů přišli. Mezi žadateli byli uchazeči o řidičský průkaz na osobní automobil, ale třeba také na návěs či autobus.

Policie se obrátila na správní úřady v obcích, které mohou neoprávněně získané řidičské průkazy odebrat nebo vyzvat dané žadatele, aby složili zkoušku znovu. Drtivá většina žadatelů policistům řekla, že zkouška se odehrála řádně. Na čtyři sta z nich čelí obvinění z křivé výpovědi, někteří již byli odsouzeni. Obžalovanému komisaři ministerstvo dopravy odebralo razítko na začátku trestního stíhání.