Podvody v autoškolách: Zkouškám se vyhnuly stovky lidí

Praha/Mariánské Lázně – Policisté zadrželi a později také obvinili skupinu pěti lidí, kteří se měli podílet na podvodech při vydávání řidičských průkazů. Týká se to autoškol z Karlovarského kraje a Prahy. Z pěti obviněných je jeden zkušební komisař z mariánskolázeňského odboru dopravy a čtyři majitelé autoškol z Chebska a Prahy, může jich ale ještě přibýt. Nyní se policie chystá prověřit tisíce řidičů, kteří měli s obviněnými co do činění a mohli tak doklady získat neprávem. Pokud se chtějí vyhnout komplikacím, policie jim doporučuje, aby se sami přihlásili.

Zadržení podle policie zařizovali, že někteří zájemci získávali řidičské průkazy bez výcviku a závěrečných zkoušek. V policejní cele skončil i majitel pražské autoškoly Hlaváček. Někteří jeho žáci měli jezdit na zkoušky právě do Mariánských Lázní. Další tři majitelé jsou z Mariánských Lázní a z Chebu. Za bezpracnými řidičskými průkazy se sjížděli lidé z celé Evropy. Policie proto varuje, že se teď po silnicích mohou pohybovat stovky lidí, kteří neabsolvovali autoškolu.

Vyšetřování stále pokračuje a týká se tisíců lidí, kteří získali řidičské průkazy. Část z nich může o oprávnění přijít. Především jim ale hrozí obvinění z úplatkářství. Mezi těmi, kteří jsou podezřelí, že si za peníze koupili doklady, jsou i cizinci. „Budeme potom kontaktovat jednotlivé obecní úřady s tím, aby zahájily správní řízení o odnětí řidičského oprávnění,“ řekl ČT mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Výpověď držitele uplaceného řidičáku

„Přijeli jsme do Mariánek, tam jsme složili 11tisícový poplatek a na hodinu a půl nás posadili. Potom jenom přišli s papírem, který jsme podepsali, a řekli, že máme řidičák a že nemáme o tom nikomu nic říkat.“

Policisty překvapil rozsah, ve kterém mělo podezřelé vydávání řidičáků probíhat. Autoškolami se začali zabývat na základě poznatků, které získali od lidí. „Zprvu jsme mysleli, že jde o jedince. Ani nás nenapadlo, že půjde o tak rozsáhlou činnost,“ uvedl šéf karlovarské hospodářské kriminálky Jiří Vopálenský s tím, že jde o selhání celého systému. „Když jsme zadrželi tu jednu osobu, tak mi mimo protokol řekla: 'Víte co, chlapi, já jsem opravdu šťastnej, že jste na nás přišli, protože z toho vlaku se nedalo vystoupit,“ dodal Vopálenský.

Za „rychlé“ řidičáky nebyla jednotná sazba. Zřejmě záleželo na možnostech žadatelů, ale i na tom, zda šlo o řidičský průkaz na osobní auto, nebo na autobus či nákladní auto. Ceny běžných kurzů byly navýšeny o čtyři až deset tisíc korun.

Policisté zadrželi a později také obvinili skupinu pěti lidí, kteří se měli podílet na podvodech při vydávání řidičských průkazů.
Zdroj: ČT24

Podle Vopálenského čeká nyní policisty mnohaměsíční práce s výslechy podezřelých. Vyslechnout musejí řádově tisíce absolventů autoškol z několika posledních let. Například při nehodách by pak držitelé takto získaných průkazů mohli nakonec být označeni za viníky bez ohledu na skutečné zavinění. Celý případ ale zkomplikoval situaci i poctivým žadatelům, se kterými nyní nemá kdo udělat zkoušky. „Těch komisařů je všeobecně málo, to není dobré a budeme muset tu situaci urychleně řešit,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS).

Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol: „Obec zajímá 700 korun z každého žáka, takže za každých 1000 vyzkoušených dostane 700 000 korun do obecního rozpočtu. To je ten problém, že je tam obrovská motivace i té obce tvářit se, že je všechno v pořádku.“

Obvinění z manipulace při vydávání řidičských oprávnění nejsou v Česku v poslední době neobvyklá. Podobný, avšak rozsáhlejší případ loni vypukl také v Praze a téměř paralyzoval konání řidičských zkoušek. „V této věci náš útvar stíhá celkem 29 osob,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Tři lidé byli letos obviněni kvůli nestandardnímu průběhu zkoušek ve Velkém Meziříčí na Žďársku. V Ostravě už je kvůli řidičákům před soudem devět lidí. Už zrušená autoškola v Nepomuku zase prodávala doklady německé klientele, uspěla u šesti stovek cizinců.

Ministerstvo dopravy chystá kvůli špatné kontrole nový zákon

Ministerstvo dopravy chystá kvůli špatné kontrole nový zákon. Jeho cílem není jen zamezit úplatkům, ale taky zvýšit bezpečnost na silnicích. Vzniknout má i Národní zkušební organizace, která bude mít pod kontrolou všechny komisaře. Zkoušení by také měly zaznamenávat videokamery a mikrofony. Na polohu zkušebního auta bude zase dohlížet GPS. 

Reportáž Marka Štětiny a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)