Řidič kamionu, který v opilosti havaroval u Prostějova, dostal podmínku a zákaz řízení

Řidič kamionu, který letos v lednu havaroval s 3,5 promile alkoholu na dálnici D46 u Prostějova, dostal dvouletý trest s odkladem na tři roky a pětiletý zákaz řízení. Nehodě předcházela skoro dvacetikilometrová jízda z Tovačova na Přerovsku. Profesionální řidič Jiří Hrdlička kličkoval po dálnici a při jízdě ohrozil několik aut včetně autobusu. Rozsudek je pravomocný.

„Naplnil všechny znaky obecného ohrožení z nedbalosti, vydal lidi v nebezpečí smrti nebo ublížení na zdraví. Vybočoval ze směru své jízdy, ohrožoval i osoby jedoucí v protisměru,“ řekla soudkyně Ivona Otrubová.

Muži původně hrozil trest od šesti měsíců do pěti let. Vzhledem k tomu, že Hrdlička je souzen poprvé, soud se rozhodl uložit mu pouze výchovný trest. Ten je podle Otrubové vyměřen v první polovině trestní sazby, naopak s dlouhou zkušební dobou a s delším trestem zákazu činnosti.

Žalobkyně Olga Jedličková s trestem souhlasila, podmínka je podle ní v tomto případě na místě s ohledem na bezúhonnost obžalovaného i na to, že následky nebyly vážnější. Škoda dosáhla skoro tří milionů korun, při nehodě se nikdo nezranil. 

Obžalovaný ve stavu těžké opilosti vyrazil na silnici druhé třídy a na dálnici, kde byl poměrně hustý provoz. Řídil přitom soupravu s více než 16,5 tuny, která klade na řidiče jednoznačně vysoké nároky, aby byl pohotový, neboť v případě kolize s takovým vozidlem jsou následky tragické.
Olga Jedličková
státní zástupkyně

Z kabiny řidiče vypadla lahev vodky

Nehoda se stala 25. ledna, muž jel s kamionem z Tovačova přes Bedihošť na Prostějov a po dálnici směrem na Vyškov. Na jeho jízdu už před nehodou upozorňovali policii svědci. „Podezřele s návěsem kličkoval, jeli jsme za ním z Bedihoště až do Prostějova. Vjížděl do protisměru, ohrožoval protijedoucí vozidla, v jednom případě vjel i na chodník,“ řekl jeden ze svědků. 

Jízdu nezvládl zhruba na 20. kilometru dálnice D46, kde vybočil mimo komunikaci a narazil do stromu. Na tachometru měl přitom nejvyšší rychlost 90 kilometrů v hodině. Policista, který u nehody zasahoval, u soudu řekl, že z kabiny vypadla láhev vodky, která se kutálela po dálnici.

Profesionální řidič z Bystřice pod Hostýnem pochybení přiznal, ale požití alkoholu před jízdou popřel. Vodky se údajně napil až při vjezdu na dálnici, protože mu bylo zle. Soudkyně ale odkázala na tři dechové zkoušky a hlavně znalecký posudek, podle kterého vyjížděl opilý už z Tovačova. 

Hrdlička byl obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou šest měsíců až pět let. Původně byl obviněn z obecného ohrožení, za které mu hrozilo tři až osm let vězení, vyšetřovatelé však případ nakonec překvalifikovali.