Referendum o hazardu v Kladně bylo neplatné, rozhodl Krajský soud v Praze

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé. Na Twitteru to uvedla senátorka Adéla Šípová (Piráti), potvrdil to i mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Referendum sice není platné, ale jeho případné opětovné vypsání soud nenařídil. Město se podle Herala sice s rozhodnutím soudu zcela neztotožňuje, ale respektuje ho.

Opětovné vypsání referenda o hazardu bude v pravomoci kladenských zastupitelů, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Rozhodnutí o neplatnosti referenda soud podle ní odůvodnil tím, že město o referendu neinformovalo vyváženě. „Kampaň, kterou provádělo město, byla jednostranná,“ řekla.

Odpůrci poukazovali například na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé komise aktivně nenabízely hlasovací lístky. „Nic jsme neovlivnili a postupovali jsme správně,“ reagoval kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Problém s hazardem podle primátora neexistuje

Podle primátora vedení města nezpochybňuje, že se k tematice hazardu vymezilo. „Stojíme si za svým, problém s hazardem ve městě Kladně neexistuje,“ dodal Volf. Kladno hazard reguluje, herny a kasina mohou být pouze na dvanácti vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130. Příjmy Kladna z hazardu ročně činí přibližně sto milionů korun.

Voliči v referendu neodhlasovali zákaz hazardu, protože účast byla nízká a nepostačovala ke splnění zákonných podmínek pro jeho platnost ani závaznost. Zúčastnilo se 27 procent voličů. V prezidentských volbách dosáhla v Kladně účast 62 procent.