TÉMA

Prezidentské volby 2023

PROFIL: Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou kariéru. Ztrátu funkce kvůli nezaplaceným příspěvkům dokázal zvrátit

Josef Středula se po třítýdenní přestávce stal opět předsedou centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Funkci musel začátkem března opustit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. To se stalo zhruba rok poté, co se nestal prezidentem. Loni byl jedním z kandidátů ve volbě, kterou nakonec vyhrál Petr Pavel, šéf ČMKOS z klání těsně před prvním kolem odstoupil. Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou svou kariéru, předsedou největší české odborové centrály je od roku 2014.
4. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:04|

Dezinformace o úmrtí Pavla pochází podle policistů z Ruska, případ odložili

Policisté odložili případ dezinformace z období prezidentských voleb o tom, že kandidát na hlavu státu Petr Pavel zemřel. Konkrétního pachatele se nepodařilo vypátrat, stopy vedou do Ruska. Policie o vývoji v kauze v pátek informovala na Twitteru.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 10:41|

Referendum o hazardu v Kladně bylo neplatné, rozhodl Krajský soud v Praze

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i kladenští opoziční zastupitelé. Na Twitteru to uvedla senátorka Adéla Šípová (Piráti), potvrdil to i mluvčí kladenské radnice Vít Heral. Referendum sice není platné, ale jeho případné opětovné vypsání soud nenařídil. Město se podle Herala sice s rozhodnutím soudu zcela neztotožňuje, ale respektuje ho.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 18:01|

Do druhého kola prezidentské volby zbývá týden. Jsme svědky vyostřeného souboje, míní Komínek

Do druhého kola prezidentské volby zbývá týden. Oba kandidáti pokračovali v kampani, jeli i do měst, kde v prvním kole zvítězil protikandidát. Petr Pavel tak začal den v Ostravě, odpoledne pak zamířil do Brna. Andrej Babiš (ANO) byl od rána v Libereckém kraji, navštívil Liberec, Jablonec nad Nisou a Děčín. Jak si oba vedou v prvním týdnu kampaně, v pořadu 90' zhodnotili politologové či komentátoři.
20. 1. 2023|

Ústavní soud čeká v příštím roce obměna. „Doufám, že nebude součástí Agrofertu,“ řekl Rychetský

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský se v rozhovoru pro Aktuálně.cz před prezidentskou volbou nepřímo vymezil vůči kandidátu Andreji Babišovi (ANO). Sice jej přímo nejmenoval, ale vyjádřil naději, že ÚS, který čeká od příštího roku postupná obměna, nebude „součástí Agrofertu“. Právě Babiš je zakladatelem Agrofertu, který později vložil do svěřenského fondu.
30. 11. 2022|

V Karlových Varech by mohlo být v lednu další referendum o podobě Vřídelní kolonády

V Karlových Varech se chystá další referendum o podobě Vřídelní kolonády. Lidé si budou moci znovu vybrat, jestli chtějí zachovat tu stávající, nebo jestli má na jejím místě vyrůst historicky původní litinová stavba podle návrhu architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Občané Karlových Varů by měli hlasovat s termínem prezidentských voleb, tedy 13. a 14. ledna příštího roku. Ještě předtím ale musí iniciátoři referenda získat dostatečný počet podpisů pod petici. Ta má v tuto chvíli asi 3300 podpisů, chybí tak ještě zhruba tři sta.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 12:15|

Europoslanec Blaško odchází z SPD, hnutí podle něj jedná vůči členům nedemokraticky

Europoslanec Hynek Blaško odchází z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Uvedl to v dopise předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi, který zveřejnil na Facebooku. Blaško kritizuje šéfa hnutí za nedemokratické jednání vůči členům SPD. Okamura se podle něj obklopuje jen lidmi, kteří si nedovolí mu oponovat, a zasahuje do skladby regionálních volebních kandidátek. Blaško dříve ohlásil, že chce kandidovat na prezidenta, Okamura však v sobotu oznámil, že kandidátem hnutí je poslanec Jaroslav Bašta.
15. 9. 2022|