Do druhého kola prezidentské volby zbývá týden. Jsme svědky vyostřeného souboje, míní Komínek

90’ ČT24 – Boj o Hrad: blíží se finále (zdroj: ČT24)

Do druhého kola prezidentské volby zbývá týden. Oba kandidáti pokračovali v kampani, jeli i do měst, kde v prvním kole zvítězil protikandidát. Petr Pavel tak začal den v Ostravě, odpoledne pak zamířil do Brna. Andrej Babiš (ANO) byl od rána v Libereckém kraji, navštívil Liberec, Jablonec nad Nisou a Děčín. Jak si oba vedou v prvním týdnu kampaně, v pořadu 90' zhodnotili politologové či komentátoři.

Podle konzultanta z Institutu politického marketingu Karla Komínka jsme svědky vyostřeného souboje obou kandidátů. „Oba se nyní budou snažit maximalizovat tu svoji základnu a podle toho, jaký si budovali předtím politický brand a způsob komunikace, tak volí dané prostředky i nadále.“ Zmínil, že onen vyostřený souboj je výsledkem komunikace, kterou oba kandidáti dlouhodobě praktikují. „Oni ze své podstaty musí být jakýmsi protipólem jeden druhého.“

Podotkl, že volba konkrétních lokací není náhoda. „V Česku máme k dispozici velmi detailní volební výsledky až na úrovni okrsků. Velmi dobře toho využívají volební týmy, které okamžitě situaci analyzují a vybírají si lokace, které jim mohou přinést větší zisk,“ uvedl. 

Podle politologa z Ústavu veřejné správy a sociální politiky Slezské univerzity v Opavě Lukáše Vomlely je konkrétně Moravskoslezský kraj dost specifický. „Když se podíváte na dlouhodobější podporu, kterou tady hnutí ANO má, tak je to jedna z výraznějších oblastí. Nicméně to neplatí o celém Moravskoslezském kraji,“ uvedl a zmínil, že jsou i lokality, kde se podařilo na první místo dosáhnout i Petru Pavlovi.

„Například ve městě Ostravě, kde Andrej Babiš byl nejsilnějším v prvním kole, tak i tady byly části, kde se podařilo na první místo dosáhnout jeho protikandidátovi – jedná se třeba o Moravskou Ostravu a některé její části – ty, které jsou blíže centru, a jsou to i okrajové části Poruby,“ dodal s tím, že v místech, kde není velká sociální nejistota mezi obyvateli, jako například v Krnově, volby dopadaly jinak.    

Celý díl můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.