Soud vyhlásil v Kladně referendum o hazardu, mělo by být v lednu. Radnice se chce bránit

V Kladně bude referendum o hazardu, uskuteční se souběžně s prvním kolem prezidentských voleb 13. a 14. ledna. Vyhlásil ho soud na návrh přípravného výboru. Kladenská radnice se snažila vypsání referenda zabránit, primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) je přesvědčen, že ve městě žádný problém s hazardem není. Proti rozhodnutí soudu podá město kasační stížnost. Domnívá se, že soud rozhodl v rozporu se zákonem o referendu.

Vedení Kladna původně odmítlo návrh na vyhlášení referenda o hazardu s tím, že petice s podpisy potřebnými pro vyhlášení hlasování obsahuje chyby. Krajský soud v Praze však došel k opačnému závěru. „Soud nám sdělil, že naše podpisové archy byly v pořádku a magistrát neměl pravdu,“ řekl zmocněnec přípravného výboru Petr Soudek.

Rozpor mezi městem a soudem, respektive výborem, se týká počtu podpisů pod peticí za vyhlášení referenda. Podle zákona je třeba pro konání místního referenda minimálně podpora deseti procent voličů. V Kladně může volit přes 50 tisíc lidí, podle soudu je k vypsání referenda potřeba minimálně 5207 podpisů. Přípravný výbor tvrdí, že jich sehnal šest tisíc. Radnice jich uznala 5155, soud však považuje za řádné podpisy dalších 181 lidí. „Návrh na konání místního referenda tak prokazatelně podpořilo alespoň 5336 oprávněných osob,“ stojí v usnesení. 

Radnice však nesouhlasí. Je připravena proti plebiscitu dál bojovat. „S rozhodnutím nesouhlasíme a podáme proti němu kasační stížnost,“ avizoval mluvčí magistrátu Vít Heral. Domnívá se, že verdikt krajského soudu je v rozporu se zákonem o místním referendu. „Porušil nejen zákon o místním referendu, ale i ústavně zaručené právo statutárního města Kladna na samosprávu, když upřel zastupitelstvu města Kladna právo rozhodovat v samostatné působnosti o vyhlášení místního referenda,“ míní mluvčí.

V referendu by měla být otázka, zda občané Kladna souhlasí s tím, aby město na celém svém území učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her. Podle navrhovatelů to má napomoci ochraně veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti.

Návrh na uspořádání referenda zástupci iniciativy předložili v srpnu. Magistrát jim ho vrátil s tím, že jsou v něm chyby, znovu ho podali v září. Město ale opět našlo nedostatky. Konkrétně při vyřazení části podpisů argumentovalo tím, že dotyční nemají bydliště na území Kladna, nebo jsou to podpisy zesnulých.

Kladenský primátor Milan Volf řekl již dříve, že nepovažuje hazard ve městě za problém – i proto, že heren zásadně ubylo. Vedení města se naopak obává, že by se případné zrušení zbývajících podepsalo na rozpočtu. „Z nějakých 130 výherních míst máme zredukováno na dvanáct a náš příjem je z toho téměř sto milionů korun ročně. Tady vůbec žádný problém s herním průmyslem není, lidé to ani nevnímají,“ uvedl Volf.

Podle mluvčího činí roční příjem kladenské radnice z hazardu zhruba sto milionů korun. Část těchto peněz je ovšem z on-line her, které – jak Heral podotkl – město regulovat nemůže. Přípravný výbor výši příjmů zpochybňuje, tvrdí, že jsou příjmy podstatně nižší. To ostatně vyplývá i z dokumentů zveřejňovaných městem. Například podle závěrečného účtu z roku 2021 činily příjmy z daně z hazardních her, odvody z loterií a podobné příjmy 65,7 milionu korun, přičemž rozpočtováno bylo 60 milionů. Ve dvou letech před covidovou pandemií se tyto částky pohybovaly mezi 70 a 80 miliony korun.

Do předloňska v Kladně platila vyhláška, která měla od roku 2021 hazard ve městě zakázat. V roce 2020 se ale rozpadla radniční koalice, do čela města se vrátil Volf a nové vedení úplný zákaz zrušilo s tím, že mohou dál fungovat vybrané herny na přesně určených adresách.