Kladno bez hazardu podalo žalobu na město kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda

Události v regionech: Kladno bez hazardu podalo žalobu na město (zdroj: ČT24)

Iniciativa Kladno bez hazardu podala na město žalobu kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda. V něm by obyvatelé rozhodli, jestli v Kladně mají, nebo nemají zůstat herny a kasina. Radnice tvrdí, že petice s podpisy potřebnými pro vyhlášení referenda obsahuje chyby a že úplné zrušení hazardních her ve městě by zasáhlo do jeho rozpočtu.

Radim Oravec vyrůstal od svých desíti let bez otce. Ten propadl hazardním hrám. Na dohled od bytu měli hned několik heren. Referendum o zrušení hazardu v Kladně proto podporuje.

„Jasně slyšíte v ohlasech lidí, se kterými jsme se bavili, zejména uprostřed sídlišť, že vnímají přítomnost heren velmi negativně. Došlo k novému otevření jednoho z kasin asi osm metrů od vstupu do mateřské školky. Ta místa jsou opravdu volena velmi nevhodně,“ řekla spoluzakladatelka iniciativy Kladno bez hazardu a zastupitelka Anna Gamanová (STAN).

Primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) má ale jiný názor. „Z nějakých 130 výherních míst máme zredukováno na dvanáct a náš příjem je z toho téměř sto milionů korun ročně. Tady vůbec žádný problém s herním průmyslem není, lidé to ani nevnímají,“ uvedl.

Podle marketingového manažera společnosti Rebyu Stars Michala Krčmáře by zákazem provozování jejich kasin ve městě přišel sport v Kladně o několik milionů ročně. „Hráči se přesunou do nelegálních provozů nebo do on-line prostoru, který má každý jednoduše přístupný ve svém chytrém telefonu,“ tvrdí.

Podle odpůrců hazardu je v Kladně asi tisíc hráčů, u kterých hrozí vznik závislosti a dluhů. O budoucnosti heren a kasin mají podle nich rozhodnout lidé. Návrh na referendum jim ale město dvakrát vrátilo. Obrátili se proto na soud, ten má o žalobě rozhodnout do třiceti dní.

Vedení Kladna tvrdí, že ani po opravě nemá petice dostatek podpisů, a navíc jsou v ní další nesrovnalosti. Vyhlášení referenda se ale primátor nebrání.