TÉMA

Herna

V Liberci otevřela dvě nová kasina. Jedno nedaleko centra, druhé poblíž sociálních bytů

V centru Liberce a několik desítek metrů od nových městských sociálních bytů otevřela dvě nová kasina. Celkem je tak v krajské metropoli, která hazard už třináctým rokem reguluje, devět heren. Vznik nových kasin umožnila loňská změna vyhlášky o hazardu, kterou část opozice kritizovala.
21. 2. 2024|

Plzeň už nechce tolerovat hazard, do dvou let mají ve městě zaniknout všechny herny a kasina

Plzeňští zastupitelé ve čtvrtek schválili novou vyhlášku k regulaci hazardu. Do dvou let by měly zmizet z Plzně všechny herny a kasina, jichž je aktuálně osmatřicet. Vyhláška bude účinná od 1. dubna příštího roku, poslední provozovny by měly zavřít nejpozději do konce roku 2025. Změny schválilo 37 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden byl proti, zjistila ČTK.
14. 12. 2023|

Plzeň chystá úplný zákaz hazardu

Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.
24. 11. 2023|

Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 14:46|

Vrchní soud potvrdil doživotí Adolfu Hlubikovi, který v Olomouci zavraždil pracovnici herny

Olomoucký vrchní soud potvrdil doživotní trest třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za loňskou loupežnou vraždu pracovnice herny v Olomouci. Zamítl tak jeho odvolání do viny i trestu. Výjimečný trest dostal nejen s ohledem na samotný čin, ale i kvůli jeho trestní minulosti. Podle znalců jeho náprava není možná. Senior, který je nejstarším doživotně odsouzeným v Česku, při loupežném přepadení střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy, zemřela po deseti měsících v nemocnici.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 14:59|

Soud uložil seniorovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci doživotní trest

Olomoucký krajský soud uložil doživotní trest vězení třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. V nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zraněním podlehla.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 10:18|

168 hodin: Dávky od státu mohou skončit v automatech. Herny obcházejí pravidla, kontrolorů je málo

Kdo pobírá od státu dávky, nesmí do herny ani kasina. Přístup k hazardu jim odepírá takzvaný rejstřík vyloučených osob, který je v provozu přes dva roky. Figurují na něm lidé na dávkách, v insolvenci nebo neplatiči alimentů, což je zhruba dvě stě tisíc lidí. Jenže to neplatí vždy. Figurantka, která pobírá dávky, se dostala do herny v Kladně a hrála na automatu. A dle lidí z branže rozhodně nejde o výjimečnou situaci. Peníze, které stát posílá lidem na pomoc v nouzi, tak skončí v herním automatu. Téma pro pořad 168 hodin zpracovali David Sebíň a Eva Koryntová.
17. 4. 2023|

Soud zarazil sobotní opakované referendum o zákazu hazardu v Kladně

Krajský soud ve čtvrtek vydal předběžné opatření, podle kterého se nebude v Kladně v sobotu 15. dubna konat opakované referendum o zákazu hazardu. Informovala o tom kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN). Část opozice podala k soudu podnět, protože navrhovala termín referenda při parlamentních volbách v roce 2025, což by mělo zvýšit šanci na jeho platnost a závaznost. „Zatím není jasné, zda termín referenda určí soud, nebo uloží městu, aby jej nově vypsalo,“ uvedla Gamanová. Další postup bude záležet i na stanovisku soudu.
13. 4. 2023|

Referendem o hazardu v Kladně se bude zabývat soud

Referendem o hazardu v Kladně, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentské volby, se bude zabývat soud. Iniciativa Kladno bez hazardu k němu podá návrh na vyslovení neplatnosti referenda. ČT to potvrdila zástupkyně iniciativy a senátorka Adéla Šípová (za Piráty). Podle ní nebyl některým voličům automaticky vydán hlasovací lístek, někde zase údajně chybělo dostatečné označení o konání referenda. Podle města proběhlo hlasování v souladu se zákonem.
17. 1. 2023|

Kladno bez hazardu podalo žalobu na město kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda

Iniciativa Kladno bez hazardu podala na město žalobu kvůli obstrukcím při vyhlášení referenda. V něm by obyvatelé rozhodli, jestli v Kladně mají, nebo nemají zůstat herny a kasina. Radnice tvrdí, že petice s podpisy potřebnými pro vyhlášení referenda obsahuje chyby a že úplné zrušení hazardních her ve městě by zasáhlo do jeho rozpočtu.
8. 11. 2022|

Opava má novou protihazardovou vyhlášku. Ta původní mohla být podle ministerstva diskriminační

V Opavě začala platit nová vyhláška regulující hazard v ulicích města. Herny už magistrát nepovoluje jen v konkrétních domech a na daných adresách, nyní se povolení týká širších zón. Naopak ani nadále nebude možné provozovat hernu na sídlištích a v dalších rezidenčních oblastech, řekl Martin Kůs z tiskového odboru opavského magistrátu.
10. 5. 2022|