Referendum o hazardu v Kladně bude s volbami v roce 2025, potvrdil soud

Kladenské místní referendum o zákazu hazardu se uskuteční společně s volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost města, které chtělo hlasování uspořádat už letos 15. dubna, avšak Krajský soud v Praze referendum odložil na volební termín. NSS jeho rozhodnutí potvrdil, vyplývá z informací na úřední desce. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) řekl, že výsledek město očekávalo. Pozastavil se nad tím, že podle aktivistů a iniciátorů referenda je hazard aktuální problém, přesto si u soudů vydobyli, že se referendum nemohlo opakovat hned, dodal primátor.

„Město nemělo žádný právně relevantní důvod, aby se odchýlilo od návrhu přípravného výboru na stanovení termínu konání místního referenda souběžně s nejbližšími volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu a aby místní referendum svévolně stanovilo na jiný brzký termín, který odpovídal jeho zřejmým záměrům,“ stojí v rozsudku.

Podle dlouhodobé judikatury správních soudů je vhodné spojovat místní referenda s volbami. Spojení většinou vede k vyšší účasti lidí v hlasování, než když se referendum koná v samostatném termínu.

Neplatné referendum

Referendum se už letos v Kladně jednou konalo, a to při prezidentských volbách. Zúčastnilo se 27 procent voličů a soud ho už dříve označil za neplatné. Žalobu tehdy podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejíž členové jsou i někteří kladenští opoziční zastupitelé. Odpůrci poukazovali například na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé volební komise aktivně nenabízely hlasovací lístky.

Zastupitelstvo Kladna poté vyhlásilo termín opakovaného hlasování na sobotu 15. dubna, proti čemuž se postavil krajský soud. V kasační stížnosti město uvedlo řadu důvodů, proč odklad referenda až na rok 2025 není vhodný.

Argumentovalo například tím, že otázka už za dva roky nemusí být aktuální, zmínilo také nejistotu ohledně vlastních rozpočtových příjmů a také právní jistotu provozovatelů hazardních her.

Kladno už hazard reguluje

NSS však argumenty vedení Kladna nevyslyšel. „Referendum může, ale nemusí přinést změnu. Taková situace nenarušuje právní jistotu relevantních subjektů a stabilitu obecního rozpočtu nijak více než změna obsazení zastupitelstva v komunálních volbách,“ uvedl NSS.

Volební senát odmítl také tvrzení města, že brzké datum hlasování bylo žádoucí proto, že jde o opakované hlasování, takže už není nutná rozsáhlá předreferendová kampaň. „Podle pravomocných usnesení krajského soudu to přitom bylo právě město, které nezákonným omezením a pokřivením předreferendové kampaně způsobilo neplatnost lednového hlasování, proto je mírně řečeno nepatřičné, když nyní tvrdí, že další kampaň už není třeba,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Volf předpokládá, že senátorka Adéla Šípová (Piráti), která zákaz hazardu v Kladně dlouhodobě podporuje, bude mít téma referenda jako hlavní náplň při volbách do sněmovny. „Já s tím nyní nehodlám ztrácet čas, tyto ‚starosti‘ přenechám aktivistům a paní Šípové, která pro Kladno nikdy nic neudělala a jejím jediným cílem je zbytečně připravit město o peníze na základě uměle vytvořeného problému, který neexistuje,“ dodal.

Kladno fungování heren a kasin na území města reguluje, mohou být pouze na dvanácti vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130. Příjmy Kladna z hazardu ročně činí přibližně sto milionů korun.