Soud uložil seniorovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci doživotní trest

Olomoucký krajský soud uložil doživotní trest vězení třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za vraždu pracovnice herny v Olomouci. Senior při loupežném přepadení loni v květnu střelil ženu do hlavy. V nemocnici bojovala deset měsíců o život, letos v březnu zraněním podlehla.

Adolf Hlubik je recidivista, který strávil téměř padesát let života za mřížemi. Na kontě má loupeže, vyhrožování se zbraní i pobodání, v roce 1983 byl souzen také za vraždu spoluvězně v Leopoldově, tehdy dostal jednadvacet let. Doživotní trest navrhoval i žalobce, resocializaci muže znalci vyloučili.

Důchodce podle obžaloby vstoupil do herny na Masarykově třídě loni 20. května. Na pracovnici vytáhnul revolver, který odcizil svému vnukovi, a se slovy „Vážená, navalte dvacet tisíc, nebo jste mrtvá, to vám říkám já“, žádal po ženě peníze.

Po slovní potyčce, kdy se žena snažila uchopit zbraň a následně usedla do židle, ji z bezprostřední blízkosti střelil do hlavy, uvedl soudce Petr Sušil v rozsudku. Podle soudce šlo o chladnokrevnou popravu, muž projevil absolutní bezohlednost a neúctu k lidskému životu.

Muž poté z místa odešel, zbraň ukryl v blízkostí vysokoškolských kolejí. Hlubik čin nepopíral, tvrdil však, že do herny nepřišel vraždit, mířil prý do ramene. Minutí střely zhruba o čtvrt metru hájil tím, že špatně vidí, podle žalobce i soudce jde však o účelové tvrzení.

Letos už třetí doživotní trest

Doživotní vězení je nejpřísnější trest, který český právní řád zná, soudy jej v naprosté většině případů ukládají za zvláště surové vraždy. Podle statistiky vězeňské služby si ke konci dubna doživotí v českých věznicích odpykávalo 47 lidí, z toho tři ženy.

Letos soudy vynesly už třetí takový trest. Na začátku dubna Krajský soud v Brně uložil doživotí za loňskou trojnásobnou vraždu v Kostelci na Hané na Prostějovsku a vydírání. Tehdy devětadvacetiletý muž zavraždil bratra, sestru a otce. Muž se k činu přiznal, uvedl, že nenávist zvítězila. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

Přesně o měsíc později Krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil na doživotí recidivistu Karla Kalinu z vraždy ženy. Obžaloba muži kladla za vinu, že loni 3. a 4. února v rodinném domě v Jiříkově na Děčínsku napadl svou známou opakovanými údery do různých částí těla. Také ji rdousil a kopal. Poté oběť odvezl do nedalekého Rumburka na polní cestu, polil ji benzinem a poté zapálil. Žena zemřela 4. února v důsledku udušení.