Plzeň chystá úplný zákaz hazardu

Nulová tolerance hazardu v Plzni (zdroj: ČT24)

Radnice v Plzni chce vyhlásit nulovou toleranci hazardu na území města. Cílem je snížení kriminality. Herny a kasina by měly zavřít do dvou let. Příjmy z hazardu do městského rozpočtu letos převýší 410 milionů korun, gamblerství má ale i své náklady. Také se v posledních letech stále víc přesouvá do on-line prostoru.

V Plzni momentálně dokončují vyhlášku, která by znamenala úplný zákaz heren a kasin na území města. Zastupitelstvo by o ní mělo hlasovat na svém zasedání 14. prosince.  

Pro úplný zákaz hazardu v Plzni byla koalice hnutí ANO, STAN, Pirátů a Pro Plzeň. „Je to mix různých faktorů, včetně dopadů konsolidačního balíčku na město Plzeň, kdy se tento výnos významně limituje,“ vysvětlil primátor Roman Zazrycký (ANO). 

Odpůrci hazardu často hovoří o tom, že hraní na automatech či v kasinech ničí lidem životy. Své o tom ví i Jan Nodžák, který v pokeru a ruletě prohrál miliony korun. Dnes už nehraje. „Myslím, že mi to potvrdí lidi, kteří mají zkušenosti se závislostí na hazardu, že když jde člověk kolem herny nebo kasina ve městě, tak ho to tam táhne. A to je velice nebezpečné,“ řekl.

Zákaz hazardu platí už v řadě velkých měst

Nulovou toleranci hracím automatům či kasinům odsouhlasili už v mnoha českých městech – například v Jihlavě, Českých Budějovicích, Děčíně či Ostravě. V Plzni je hned několik větších kasin, jedno přímo v centru. „Jsme místem společenských setkání, jsme místem pro cestovní ruch, nás navštěvují cizinci,“ uvedla provozní ředitelka Casina Big Win Vlaďka Štychová.  

V posledních letech přibývá případů, kdy lidé závislí na hraní sází na internetu. „Nejčastější problematika nebo forma hraní je v on-line světě sázení, kurzové sázení, někdy jsou to živé sázky,“ popsal Milan Beniš z Oddělení pro léčbu závislosti Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni.

Recidiva gamblerů je vysoká. Do dvou let se k hraní vrátí téměř osmdesát procent z nich. „Málokdo si ale umí představit, že to jsou lidi, kteří mají poměrně dobrou práci, jsou ekonomicky relativně zajištěni, kdyby nehráli, často sportují,“ vysvětlila terapeutka a vedoucí služby Ambulance pro nelátkové závislosti CPPT Plzeň Lucie Peschiková.  

Vedle zákazu hazardu je z pohledu adiktologů důležitá i prevence nebo regulace reklamy. Pomohlo by i větší množství ambulantních center pomoci závislým.