Hazard v Chebu končí, zastupitelstvo zpřísnilo vyhlášku

Události v regionech: V Chebu budou už brzy zakázané veřejné hazardní hry (zdroj: ČT24)

V Chebu budou už brzy zakázané veřejné hazardní hry. Zastupitelé schválili vyhlášku, která přesně vymezuje podmínky a provozování hazardních her a měla by vést k postupnému zániku všech heren a kasin. Zůstanou pouze v tržnici Svatý Kříž u hranic s Německem.

Chebská vyhláška o regulaci hazardu bude platit od listopadu, herny ale budou zavírat postupně podle toho, kdy jim vyprší současná povolení. Radnice zdůvodňuje zákaz hazardu tím, že si to přáli obyvatelé.

„Kasina byla často centrem obchodu s drogami, různé kriminální činnosti a hlavně hluku a obtěžování občanů v okolních domech, kteří si na to opakovaně stěžovali a my jsme jim chtěli vyjít vstříc,“ uvedl starosta Antonín Jalovec (VPM).

Ovšem již současná úprava byla k provozovatelům hazardu přísná, zakazovala jim mít otevřeno po 17. hodině. Díky tomu se počet podniků ve městě výrazně snížil.

Úplný zákaz heren a kasin v Chebu ale zprvu neměl v městském zastupitelstvu jednomyslnou podporu. Šlo především o to, kde zůstanou kasina povolena. Vedení města nakonec prosadilo variantu, že bude nadále možné hrát pouze na Svatém Kříži, který je od centra města vzdálen asi tři kilometry a je tedy špatně dostupný pro mládež nebo sociálně slabé obyvatele.

Opozice ale chtěla, aby bylo možné, aby kasina zůstala i v lokalitě Dolní Dvory, kde je u výpadovky na Karlovy Vary rovněž izolovaná herna. „Nevidíme důvod, proč by to mělo být soustředěno pouze v jednom místě,“ poznamenal zastupitel Petr Navrátil (za ČSSD). Nakonec ale i opozice podpořila původní návrh.