Obyvatelé Chrášťan rozhodují v referendu o hazardu v obci

Obyvatelé Chrášťan u Prahy v pátek v referendu rozhodují, zda má zastupitelstvo a starosta podniknout kroky proti provozování hazardu v obci. Návrh na vyhlášení referenda podal přípravný výbor referenda, tedy občané Chrášťan. Chtějí tak zabránit vzniku dvou kasin v obci. Někteří místní se obávají možného snížení kvality života, nárůstu počtu přestupků, kriminality i snížení hodnoty nemovitostí. Lidé mohou svůj hlas odevzdat od 7:00 až do 22:00.

Chrášťanští zastupitelé vypsání referenda schválili letos v květnu, ale už dříve vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. Představitelé obce ji zdůvodnili ziskem desítek milionů korun do obecního rozpočtu, které by se daly využít mimo jiné na dlouho chystanou obnovu ulic, které jsou ve špatném stavu.

Vypsání referenda podpořilo asi tři sta lidí. Chrášťany mají kolem 1200 obyvatel. Otázka, na kterou lidé v referendu odpovídají, zní: Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce a starosta obce Chrášťany u Prahy učinili veškeré možné kroky vedoucí k zákazu zřízení provozoven hazardních her a k zákazu provozování hazardních her na celém území obce Chrášťany u Prahy.

Sankce pro případ, že by kasina nakonec v Chrášťanech nemohla fungovat, ve smlouvách nejsou přesně určené. Podle starosty Pavla Hrdličky (nestr.) je nelze předem odhadovat, avšak firmy například už vynaložily peníze na uzavření nájmu objektů.

Manažer společnosti CEC Praha Star Casino Miloslav Bohůnek už dříve řekl, že do doby, než bude známý výsledek referenda, společnost zastaví veškeré další investice.