Soud zarazil sobotní opakované referendum o zákazu hazardu v Kladně

Krajský soud ve čtvrtek vydal předběžné opatření, podle kterého se nebude v Kladně v sobotu 15. dubna konat opakované referendum o zákazu hazardu. Informovala o tom kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN). Část opozice podala k soudu podnět, protože navrhovala termín referenda při parlamentních volbách v roce 2025, což by mělo zvýšit šanci na jeho platnost a závaznost. „Zatím není jasné, zda termín referenda určí soud, nebo uloží městu, aby jej nově vypsalo,“ uvedla Gamanová. Další postup bude záležet i na stanovisku soudu.

Lednové referendum, které se konalo při prezidentských volbách a kterého se zúčastnilo 27 procent voličů, označil už dříve soud za neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejímiž členy jsou i kladenští opoziční zastupitelé.

Odpůrci poukazovali například na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé komise aktivně nenabízely hlasovací lístky. Opětovné vypsání referenda soud nenařídil, podle rozsudku to bylo v pravomoci kladenských zastupitelů. Ti v březnu rozhodli, že se referendum uskuteční 15. dubna.

Kladno na hazardu vydělá asi sto milionů ročně, náklady na problémy se závislými vyčísleny nejsou

Občané měli v referendu odpovídat, zda souhlasí s tím, aby statutární město Kladno na celém svém území z důvodu ochrany veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti ve městě učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her uvedených v zákoně o hazardních hrách.

Město fungování heren a kasin reguluje, mohou být pouze na dvanácti vymezených adresách, v minulosti jich bylo asi 130. Příjmy Kladna z hazardu ročně činí přibližně sto milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) ve městě nejsou s hazardem problémy.