Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude dalších 35 let AGEL

Provozovatelem nemocnice ve Valašském Meziříčí bude nadále skupina AGEL. Zastupitelé města v pondělí schválili, že ji bude provozovat dalších 35 let, pro bylo všech 24 přítomných zastupitelů. Majitelem nemocničního areálu je město, AGEL má nemocnici s třemi stovkami lůžek pronajatou od roku 2004, smlouva platila do konce letošního roku. AGEL byl jediným zájemcem na provozování nemocnice od ledna příštího roku.

Provozovatel bude mít mimo jiné povinnost zachovat rozsah zdravotní péče a do šesti let od uzavření smlouvy vybudovat pavilon následné péče s kapacitou minimálně 30 lůžek a možností rozšíření o další dvě podlaží.

Budova má hodnotu asi dvě stě milionů korun, následně se stane majetkem města, uvedl v pondělí starosta města Robert Stržínek (ANO).

Pronájem za necelých deset milionů

Výši nájemného stanovila radnice minimálně na 9,8 milionu korun bez DPH ročně, každoročně bude navyšován o inflaci. Město se coby vlastník zavázalo k tomu, že 80 procent nájemného investuje zpět do oprav budov a areálu nemocnice. Provozovatel také umožní provoz stávajících soukromých ordinací a také exkurze pro žáky základních a středních škol.

Nemocnice má asi pět set zaměstnanců, je spádová pro 80 tisíc obyvatel. Ve Valašském Meziříčí žije kolem 22 tisíc lidí.

„Za devět let, co jsem starostou, jsem zastupitelstvu nepředkládal důležitější materiál, než je tento. Jde o dosud nejsložitější zakázku v historii našeho města, přípravou jsme strávili stovky hodin,“ uvedl  Stržínek.

Příprava byla náročná také podle předsedy představenstva Nemocnice Agel Valašské Meziříčí Milana Leckéšiho, který je také zastupitelem města za ODS. „Byl to náročný akt, koncesní smlouva je novinka v rámci provozování nemocnic. Trvalo to celé dva roky. Obě strany dosáhly výsledku, který je vyrovnaný a vyvážený,“ řekl.

Nový pavilon následné péče by měl stát do roku 2030, nemocnice bude také pokračovat s investicemi zejména do technologií a dělat běžné opravy.