Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.

Trakční vedení se podařilo opravit před 16. hodinou, předpoklad obnovení provozu je mezi 17:30 až 18:00, informoval mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Nakonec se vlaky rozjely kolem 17. hodiny.

„Čeká se na vyšetření incidentu policií a také na ujištění od provozovatele přenosové soustavy, že je vše s ohledem na bezpečnost v pořádku. Zejména (pokud jde o) zbytky kabelů vysokého napětí v bezprostředním okolí tratě,“ sdělil Kavka před obnovením provozu.

Sloup, který trakční vedení poškodil, podle policie spadl také na dva dělníky, kteří byli na plošině. Jeden zemřel na místě, druhého s vážným zraněním přepravil vrtulník do pražské nemocnice. Další dělník, který nebyl na plošině, utrpěl lehké zranění.

Pro cestu mezi Prahou a Berounem šlo využít regionálních linek: S7 (s náhradní autobusovou dopravou Řevnice–Karlštejn), S6, popřípadě linku R26 dopravce Arriva, jak informovala během dne Pražská integrovaná doprava (PID) na síti X. Následně uvedla, že náhradní autobusy přestanou jezdit v 18 hodin.