Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Události v regionech: Projekt lázní v Pasohlávkách se pohnul kupředu (zdroj: ČT24)

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.

Na posun v celém projektu upozornila ČT. Územní rozhodnutí vydal pohořelický stavební úřad, Pohořelice jsou pro Pasohlávky obcí s rozšířenou působností. „Územní rozhodnutí je první stupeň. Nyní firma pracuje na dalším stupni a to je podrobnější dokumentace pro vydání stavebního povolení. Pak může společnost podat žádost o vydání stavebního povolení,“ přiblížila další postup Dominová. Zpracování dokumentace podle ní může trvat i rok.

Podle Zámečníka tak Číňané plní lhůty, které mají. Čínský investor už v roce 2020 vybral architektonický návrh. První fáze výstavby měla původně začít na konci loňského roku. Na ni měly navazovat další dvě etapy a realizace celého projektu měla skončit nejpozději do roku 2026. Kvůli pandemii covidu se ale loni vše o rok posunulo, dokončení je tedy v plánu na rok 2027.

Termíny získání stavebního povolení i kolaudace jsou přitom smluvně zakotvené. Pokud by je čínský investor nedokázal dodržet, hrozily by mu smluvní pokuty v celkové výši až 70 milionů korun.

Lázně řeší už třetí hejtman

Vznik čínských lázní se začal řešit už za hejtmana Michala Haška (ČSSD), poté pokračoval i za předešlého hejtmana Bohumila Šimka (ANO) a pokračuje i nyní za hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL). Společnost Thermal Pasohlávky, která byla kraje a obce Pasohlávky, Číňanům prodala část pozemků pro stavbu lázní, z prodeje chtěla financovat právě stavbu výše zmíněného sanatoria. To už má stavební povolení, kraj ovšem nyní řeší financování celého projektu. Sanatorium by se mohlo začít stavět na jaře příštího roku a být hotové v roce 2024.

Kraj si také schválil, že od Pasohlávek koupí třetinový podíl v Thermalu, aby byl jediným vlastníkem. Výstavba sanatoria by měla být jednou z větších investic, kterou by měl kraj započít příští rok. O věci budou jednat v prosinci zastupitelé, avizoval Zámečník. Kraj chce získat na výstavbu dotaci z Národního plánu obnovy. Z původní zhruba půlmiliardy se náklady na stavbu vlivem nárůstu cen stavebních materiálů dostaly až na dvojnásobek.