Prodej kratomu by mohl omezit zákon, cílem je ochránit děti

Chystá se omezení prodeje kratomu (zdroj: ČT24)

V Česku se připravuje speciální zákon o regulaci prodeje dosud volně dostupného kratomu. Opiát, který se dá na řadě míst sehnat v automatech, může podle odborníků vyvolat závislosti i u dětí. Nákup této látky, na rozdíl třeba od alkoholu nebo cigaret, v tuzemsku žádné kontrole nepodléhá.

Kratom má v malém množství povzbuzující účinky, ve větších dávkách utlumuje, nadměrné užívání může vést k závislosti. Kvůli regulaci prodeje teď vzniká speciální zákon.

„Měla by být povolení s nakládáním – kdo to dováží, kdo prodává. V tu chvíli do toho budou moct vstupovat instituce jako třeba potravinářská inspekce,“ sdělil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). 

Podle uživatelů kratom svými účinky připomíná silnou kávu, léky na bolest nebo alkohol. Problém je ale v tom, že si ho můžou koupit i děti. Prodej kratomu často omezují sami prodavači, automaty ale už ne. „Dostane se to kolikrát k lidem, ke kterým by se to dostat nemělo,“ potvrzuje prodavač Jan Boladrt. 

Jindřichohradecký automat musí pryč, další zmizel i z Prahy

Automaty s kratomem jsou dostupné hned na několika místech v Česku. Například v Jindřichově Hradci teď usilují o jeho odstranění. Stojí totiž neoprávněně na pozemku města.

„Pronajali jsme si místo, na které jsme automat umístili, ale došlo ke zjištění, že ten pozemek není soukromníka, ale města. Což jsme absolutně nevěděli,“ uvedl Tomáš Riedl ze společnosti provozující automat. 

„Ačkoliv se nejedná o nelegální látku ani o nelegální prodej, tak ta volná dostupnost asi není na místě. Je  tady přece jen i nějaká společenská odpovědnost,“ reagoval starosta města Michal Kozár (ANO). 

Automat na kratom byl donedávna také v jednom z podchodů poblíž stanice metra v Praze 10. Nedaleko se nachází škola, radnice proto začala situaci řešit. Výsledkem byla dohoda, že se automat do tří měsíců odstraní. Na místě už není, protože ho někdo poškodil.

Úplný zákaz kratomu asi nebude

Odborníci teď chtějí prosadit větší kontrolu nad prodejem kratomu. Úplný zákaz ale nezvažují. „Mým návrhem bude regulace podobná tabáku. Takže zákaz pod osmnáct let,“ řekl Vobořil.

S prodejem „na občanku“ nemá problém ani firma, která automaty s kratomem provozuje. „Kdyby byla regulace, která by omezovala prodej z výdejních zařízení, a s čtečkou občanek, bylo by to platné třeba za rok, tak čtečky nakoupíme,“ uvedl Riedl. 

Kdy by mohl zákon začít platit, zatím není jasné. Odborníci na něm stále pracují. Do pěti týdnů by ho chtěli předložit vládě.