TÉMA

Návyková látka

Čistší marihuana. Nizozemsko experimentuje s regulací jejího prodeje

Nizozemsko experimentuje s regulací ve výrobě a prodeji marihuany. Projekt aktuálně běží ve dvou městech a během léta se má rozšířit. Cílem je zjistit dopady na zdraví nebo kriminalitu. Země už desítky let uplatňuje vůči této měkké droze tolerantní politiku. Navzdory mylné představě zahraničních turistů tam ale legální stále není.
18. 5. 2024|

K předávkování HHC dochází i po zákazu, zásoby si lidé pořizovali ve slevách

I přes zákaz HHC Češi dál výrobky s návykovými látkami konzumují i prodávají. Národní protidrogová centrála v současnosti eviduje 72 případů, které s přechováváním nebo distribucí takových výrobků souvisí. Zákaz prodeje výrobků s HHC, HHC-O a THCP v Česku platí od 6. března. Pachatelům hrozí několikatisícová pokuta i vězení. Část mladistvých podle zjištění ČT i během března skončila kvůli předávkování na jednotkách intenzivní péče.
27. 3. 2024|

HHC zkoušet opatrně a po pětadvaceti, říká slavný český chemik. Prosazuje regulaci, u konopí legalizaci

Co se děje v těle po požití HHC či THC? Jen málokdo to ví lépe než český chemik Lumír Ondřej Hanuš. V pořadu Hyde Park Civilizace mluvil nejen o tom, jak tyto chemikálie fungují, ale také jestli by podpořil jejich legalizaci, nebo zákaz.
17. 2. 2024|

Prodej kratomu by mohl omezit zákon, cílem je ochránit děti

V Česku se připravuje speciální zákon o regulaci prodeje dosud volně dostupného kratomu. Opiát, který se dá na řadě míst sehnat v automatech, může podle odborníků vyvolat závislosti i u dětí. Nákup této látky, na rozdíl třeba od alkoholu nebo cigaret, v tuzemsku žádné kontrole nepodléhá.
24. 3. 2023|