Čistší marihuana. Nizozemsko experimentuje s regulací jejího prodeje

Události: Nizozemsko experimentuje s prodejem a pěstitelstvím konopí (zdroj: ČT24)

Nizozemsko experimentuje s regulací ve výrobě a prodeji marihuany. Projekt aktuálně běží ve dvou městech a během léta se má rozšířit. Cílem je zjistit dopady na zdraví nebo kriminalitu. Země už desítky let uplatňuje vůči této měkké droze tolerantní politiku. Navzdory mylné představě zahraničních turistů tam ale legální stále není.

Prodej marihuany pro osobní potřebu není v Nizozemsku nic neobvyklého. Takzvaných coffee shopů jsou po celé zemi stovky a úřady jejich existenci tolerují. V jednom z nich se ale zapojili do projektu, který může přinést zásadní změnu.

„Čistší marihuana, to je hlavní. Marihuana, kterou teď kupujeme, neobsahuje žádné pesticidy, žádné těžké kovy. Pro mě to je něco jako první krok na Měsíci,“ popisuje majitel coffee shopu De Baron Rick Brand.

Coffee shop dostává výrobky od pěstitelů se státní licencí. Sledování zajišťují QR kódy na obalech. Celý proces výroby, distribuce i prodeje se tak nachází pod kontrolou, zatímco doteď byl v šedé zóně.

Dekriminalizace prý nepřinesla zásadní problémy

Experiment začal už loni v Bredě a v sousedním Tilburgu, dvou městech na jihu Nizozemska. Během léta se má rozšířit na celkem deset měst. A v tomto rozsahu bude pokračovat následující čtyři roky. Studie má zjistit, jaké dopady bude mít regulovaný obchod na zdraví nebo kriminalitu.

„Je možné mít uzavřený výrobní a dodavatelský řetězec, ve kterém není prostor pro kriminální aktivity? Tady v Bredě se zdá, že to je možné,“ míní starosta města Paul Depla.

Pro drogovou politiku v Nizozemsku to představuje největší krok od 70. let minulého století. Stát se tehdy rozhodl užívání marihuany tolerovat. Nikdy ji ale nepovolil. „Dekriminalizace marihuany je tu s námi čtyřicet let. Nepřineslo to žádné zásadní problémy, takže kroky k legalizaci a regulaci tohoto sektoru jsou logické,“ myslí si historik z Amsterdamské univerzity Arjan Nuijten.

„Lidé určitě přejdou k legální trávě, když bude levnější a kvalitnější. U nelegální trávy nevíte, kdo ji vypěstoval, co v ní je,“ říká jeden z návštěvníků zmíněného coffee shopu De Baron.

Pokud projekt přinese pozitivní výsledky, mohla by za pár let následovat ještě větší změna, tedy plná legalizace marihuany tak jako v sousedním Německu. Podle průzkumů jsou pro asi dvě třetiny obyvatel.