Německo se otevřelo marihuaně, odpor proti legalizaci ale zůstává silný

Horizont ČT24: Německo povolilo marihuanu (zdroj: ČT24)

Německo se již brzy připojí do úzkého klubu zemí, kde je legální užívat marihuanu. Začátkem dubna vstoupí v platnost zákon, který jednotlivcům a spolkům umožní pěstovat konopí v omezeném množství. Vláda svůj krok zdůvodňuje mimo jiné tím, že zákaz marihuany její užívání stejně nezastavil a že jen kriminalizuje mladé lidi. Zákon má ale i své hlasité kritiky.

V blízkosti hamburského přístavu to netrvá dlouho, než člověk ucítí ve vzduchu marihuanový kouř. Dosud to sice bylo zakázané, ale řadu Němců to v užívání konopí nezastavilo. Andreas ve městě založil skoro před deseti lety vůbec první konopný klub. Za legalizaci marihuany bojuje ještě déle.

„Účelem je, že se můžeme sejít a nemusíme kouřit sami u sebe doma v pokoji,“ řekl člen konopného klubu v Hamburku.

„Chtěli jsme alespoň zajistit, aby se lidé měli možnost chránit tím, že si budou trávu sami pěstovat,“ uvedl provozovatel konopného klubu v Hamburku Andreas Gerhold,

Navzdory postihům, které dosud platily, totiž spotřeba marihuany v Německu stoupala. A čím dál častěji se na černém trhu objevovalo kontaminované a zdraví škodlivé zboží, což je i jeden z důvodů, proč spolková vláda nový zákon prosazovala.

„Jde nám o dvě věci. Prvním cílem je boj s černým trhem. Tím druhým je zlepšení ochrany dětí a mladých lidí,“ konstatoval německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach.

Co vše bude povoleno

Od začátku dubna si jednotlivci budou moci pěstovat až tři rostliny a mít u sebe pro vlastní spotřebu 25 gramů konopí. Kluby, jako je ten Andreasův, budou moci pěstovat ve větším měřítku, ale výhradně pro své členy, kterých nesmí být více než 500.

Konzervativní opozice označuje zákon za absurdní. „Opravdu tvrdíte, že omezíte užívání drog mezi dětmi a mladými lidmi tím, že zlegalizujete více drog? To je ten nejpitomější nesmysl, jaký jsem kdy slyšel, dámy a pánové,“ řekl poslanec za CDU Tino Sorge.

Praktické námitky vůči novým pravidlům mají také někteří policisté. Černý trh to podle nich nezastaví. „Kdo to bude kontrolovat? Vidím v tom jen větší zátěž pro policii. Protože se najdou lidé, kteří budou mít zájem o silnější marihuanu. A ti si ji budou dál kupovat ilegálně,“ domnívá se zástupce hamburských policejních odborů Horst Niens.

Devátá země na světě

Dosud bylo pěstování konopí v Německu legální pouze pro lékařské účely. Pokud jednomu z tamních čtyř a půl milionu rekreačních uživatelů marihuany vyšel den po požití pozitivní test na drogy, hrozila jim ztráta řidičského průkazu nebo dokonce vyhazov z práce.

„Je opravdu důležité, aby ty nekonečné, zbytečné a zločinné procesy, které teď probíhají – a je jich kvůli marihuaně každý rok kolem 180 tisíc – skončily,“ soudí provozovatelka konopného klubu v Kolíně nad Rýnem Alenka Genisiová. Německo bude teprve devátou zemí na světě, která rekreační užívání marihuany zlegalizuje celostátně.