Vláda se shoduje na možnosti pěstovat konopí doma, uvolnění pro komerční trh je zatím věcí diskuse

Události: Debaty o možné legalizaci konopí (zdroj: ČT24)

Až dvě miliardy korun ročně by mohla do státního rozpočtu přinést legalizace konopí, odhaduje Národní rozpočtová rada. Tuzemská vláda se prozatím shoduje na možnosti pěstovat si rostliny doma, o uvolnění pro komerční trh ministři zatím dál diskutují. Pravidla pro užívání marihuany se částečně rozvolňují za českými hranicemi. V pátek konopí částečně legalizovalo Německo, platit to bude od dubna.

Příprava konopných kapslí proti bolesti je v brněnské lékárně u svaté Anny běžnou činností už osm let. Pro léčivo si do fakultní lékárny přijde měsíčně až 350 pacientů, tablety obdrží pouze na lékařský předpis. Podle lékárnice Alžběty Dostálové ale počet lidí, kteří medikaci potřebují, stále narůstá – nejen pro léčbu bolesti, ale i při neurologických obtížích.

Konopí by ale mohl podle části odborníků časem pěstovat nebo koupit kdokoliv. „Ten trh už ostatně existuje, ale je pro stát nezdaněný, je neefektivní, protože výrobci jsou schovaní,“ myslí si ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Libor Dušek (Piráti). Podotýká, že stát také vynakládá „zcela zbytečné“ peníze na represi.

„Regulované konopí v celém svém spektru, kde bude stát mít nějakou kontrolu nad finančními toky, tak je jediné řešení,“ doplňuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se zavedením souhlasí, ovšem za jasně daných pravidel. „Protože nejsme jediná země, ve které debata probíhá. Pokud bychom to zavedli pozdě, tak se může stát, že ty výnosy budou končit v jiných rozpočtech než v tom českém,“ upozorňuje.

Diskuzi jsou nakloněni i další koaliční partneři, skeptičtí jsou jen lidovci. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je pro stranu zcela neakceptovatelné třeba rozšíření konopných klubů nebo dalších takových provozoven.

Právě komerční prodej by ovšem tvořil drtivou většinu možných budoucích rozpočtových přínosů.

Problémy v legalizaci spatřuje i opozice. „Jedna věc jsou finance, které by to do rozpočtu přineslo, ale na druhé stránce je potřeba zhodnotit celospolečenské dopady,“ říká členka sněmovního ústavně-právního výboru Taťána Malá (ANO).

Vládní koalice o přesných parametrech ještě povede debatu. Kabinet čeká i diskuze nad otázkou výše trestu za drogovou činnost.