Mladistvých závislých na kratomu přibývá, utrácejí tisíce, končí v nemocnici. Je dostupný všude

168 hodin: Dětská droga (zdroj: ČT24)

Stát začíná připravovat regulaci prodeje kratomu. Je to látka, kterou si v poslední době velice oblíbili mnozí mladiství i některé děti. Populární je mezi vysokoškoláky, středoškoláky a stále častěji proniká i do aktovek v základních školách. Je to také látka, která může vyvolat závislost na opiátech. Dostupná je bez omezení všude – ve večerkách, v automatech, na internetu… Popularitou a možnou regulací kratomu se zabýval Jaroslav Hroch ve 168 hodinách.

Kratom jednorázově v menších dávkách povzbuzuje, při větších naopak utlumí. Dlouhodobě vyvolává závislost. „Metabolid metragininu, což je alkaloid, který je obsažený v kratomu, se váže na opioidní receptory, stejně jako se váže morfium, heroin a další opiáty. To znamená, že klinický obraz je podobný těmto závislostem,“ upozornil adiktolog Tomáš Jandáč z 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pro Českou televizi popsal své problémy mladík, který se k látce dostal ve svých šestnácti letech a dávky začal navyšovat, aby se vyrovnal s návratem do nemilované školy a na internát po covidové pauze.

Když se začal potýkat s depresemi, opět zvýšil dávku. Nakonec utrácel čtyři tisíce korun měsíčně. Zhubl sedm kilogramů a letos v zimě zkolaboval. „Měl jsem rozdvojené vidění, silný svalový třas, do toho se ještě nalepil panický atak, protože jsem otékal. Vezla mě sanitka,“ popsal. Musel pak podstoupit odvykací léčbu. I nyní připouští, že má na kratom chuť, i když se nutkání pořídit si ho zatím ubránil.

Jeho matka si loni v létě sice všimla, že něco pije, myslela si však, že je to nějaký čaj. „Je to hrozně podobné čaji matcha,“ podotkla.

„Sběratelský předmět“ s pesticidy, který poškozuje játra

Látka je nejenom návyková, ale při kombinaci s alkoholem či léky hrozí při předávkování smrt. „Za poslední rok zemřelo zhruba padesát osob takzvaně s kratomem. To znamená, že mezi látkami, které byly zjištěny, že je zkonzumovali, byl i kratom,“ poukázal ředitel policejní Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Kontroly v zahraničí také podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila ukázaly, že v balíčcích s kratomem jsou pesticidy a těžké kovy. V Česku takové kontroly podle něj nejsou možné.

Mladistvých závislých na kratomu za poslední rok výrazně přibylo. Je to i tím, jak snadno je dostupný. I když si adiktolog Jandáč myslí, že „děti moc dobře vědí, co kratom je“, na balíčcích s ním žádné přímé varování není. Pouze je na nich napsáno, že zboží „není určeno k přímé konzumaci“ a je označeno za „sběratelský předmět“.

Prodávat se mohou bez jakékoli kontroly kdekoli – v kamenných obchodech i na internetu, existují i automaty s balíčky kratomu. „Nemáme o tom iluze. Ale, jak říkám, je to na každém,“ podotkl majitel jednoho z obchodů nabízejících tuto látku.

S tím, že je návyková látka prodávána jako „sběratelský předmět“, podle jejího mluvčího Jiřího Fröhlicha nic nenadělá ani Česká obchodní inspekce. „Nemůže nahrazovat chybějící legislativu,“ zdůraznil.

Na Slovensku zakázáno, v Česku se diskutuje

Kratom v Česku není zakázaný ani nijak regulovaný. Přitom i v Thajsku, kde roste, je dostupný jen s omezením (místní hlavně žvýkají listy) a třeba na Slovensku je zakázaný. V Praze se ale teprve diskutuje, jak k němu má stát přistoupit. „Opakovaně jsme navrhovali, aby se kratom zařadil mezi návykové látky. Je skupina odborníků na Úřadu vlády, kteří to diskutují. Stále tam není shoda,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle něj ale i přes trvající diskusi ministerstvo zřejmě zařadí kratom do novely vyhlášky o seznamu návykových látek.