Nikotinové sáčky dostanou jiné obaly, aby tolik nelákaly děti. Vyhláška stanoví i limit obsahu návykové látky

Události: Nikotinové sáčky zreguluje vyhláška (zdroj: ČT24)

Od poloviny příštího roku bude v nikotinových sáčcích omezen obsah nikotinu a budou mít upravené obaly, které nebudou tolik lákat děti. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška sama ovšem nereguluje přístup dětem k nikotinovým sáčkům. K zákazu je potřeba zákon, který momentálně je v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo ale očekává, že bude schválen tak, že začne platit nejpozději zároveň s vyhláškou.

Nikotinové sáčky se vkládají do úst mezi dáseň a horní nebo spodní ret. Evropská unie prodej těchto výrobků zatím společně podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nereguluje. Česko naopak jako jedna z prvních zemí regulaci připravilo. Vyhláška bude však účinná až za sedm měsíců, Svrčinová uvedla, že je to nezbytné, protože zpřísnění pravidel musí ještě posoudit Evropská komise.

Podle vyhlášky bude moci nově být v jednom sáčku maximálně na 12 miligramů nikotinu. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza upozornil, že na trhu existují i sáčky, kde je nikotinu více. „Ty by měly z trhu zmizet,“ očekává.

„Děti nevědí, kolik miligramů nikotinu je škodlivých, jak velká a silná ta dávka je,“ upozornil adiktolog z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Adam Kulhánek.

Příchuti sáčků nové nařízení omezovat nebude. Předpis ale stanoví pravidla pro jejich vzhled, včetně obalů. „Nebude to už baleno jako bonbon nebo žvýkačka, což je snaha omezit atraktivitu pro ty nejmenší,“ přiblížil Prouza. Právě to, že mladiství užívají sáček podobně jako žvýkačku, podle Svrčinové vede tomu, že je pro rodiče nebo učitele složitější přijít na to, že děti návykový výrobek užívají.

V základní škole v Davli to zjistili nedávno, když tam zkolabovala dívka. „Holčina nám padala do bezvědomí a bylo jí hodně špatně, bylo jí na zvracení, tak jsme volali rychlou. Děvče vypovědělo, že si o polední pauze strčilo pod ret pytlíček s nikotinem. Pro určitou skupinu ve věku čtrnáct a patnáct let je to oblíbená odpolední zábava,“ popsala ředitelka Jana Hrubá.

„Nikotin se přes sliznici velmi rychle vstřebává do krevního řečiště,“ popsala hygienička. Tato látka obsažená i v tabáku je silně návyková a má nepříznivé účinky na zdraví – ovlivňuje reprodukční orgány, srdce, plíce a vývoj mozku u mladistvých. Odborníci evidují i předávkování dětí v souvislosti s užíváním nikotinových sáčků, ve dvou případech vedly až k bezvědomí.

Nikotinové sáčky byly podle Svrčinové původně schválené pro kuřáky, kteří se snaží odvyknout od kouření klasických cigaret. V současné době ale jejich prodej dětem není na rozdíl od jiných tabákových výrobků regulován.

Prodej sáčků dětem nemůže ministerstvo zakázat samo, je k tomu potřeba zákon. Příslušný návrh novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek již je v Poslanecké sněmovně, ale zatím čeká na projednání. Mluvčí resortu Ondřej Jakob nicméně očekává, že by mohl být schválen tak, aby začal platit nejpozději spolu s novou vyhláškou.