Jak nebezpečné jsou různé druhy kouření? Rizikové jsou doutníky, vodní dýmka i e-cigarety

O kouření existuje obrovské množství mýtů a pověr. Především ty, které tvrdí, že některé druhy kouření jsou méně nebezpečné. Jaká je realita?

V bohatých západních zemích jsou choroby spojené s kouřením zodpovědné za každé páté úmrtí. Lidé přesto kouří dál – a více druhů tabáku a v čím dál více podobách. Často ve snaze vybrat si tu, která nejméně škodí jejich zdraví. Pravda ale je, že prokazatelně všechny druhy kouření mají negativní dopad. Jeho míra se ale liší.

Light, ubalené v ruce, s nízkým objemem dehtu

Kuřáci dlouho věřili, že cigarety označené jako light nebo s nízkým obsahem dehtu jsou výrazně bezpečnější než cigarety klasické. V roce 1967 byl v USA jejich tržní podíl asi dvě procenta, roku 2000 už přes 80 procent.

Řada studií z počátku tisíciletí ale ukázala, že kouření těchto cigaret má na zdraví zcela stejný dopad jako klasické cigarety. Proto v USA dokonce roku 2009 úřady zakázaly, aby se výraz „light“ u cigaret používal.

Ručně balené cigarety jsou sice levnější, ale pro zdraví ještě horší než ty normální. Podle výzkumů American Cancer Society mají jejich uživatelé vyšší riziko rakoviny hrtanu, jícnu, úst a hltanu než lidé, kteří kouří cigarety balené strojově.

Mentolové: kuřáci drží dým déle v ústech

Ani mentolové cigarety nepředstavují žádnou jistotu. Naopak, studie dokazují, že pro kuřáky přinášejí dokonce větší míru rizika. To představuje fakt, že se snadněji kouří: přidaný mentol vyvolává v ústech příjemný a chladivý pocit při vdechování kouře. Díky tomu mohou kuřáci vdechovat dým výrazně hlouběji a také ho déle udrží v ústech.

Události: Obalová kampaň proti kouření (zdroj: ČT24)

Přesné faktory rizikovosti mentolových cigaret se teprve zkoumají, ale podle dosavadních poznatků jsou přinejmenším stejně rizikové jako normální cigarety bez příchuti.

Kretekové cigarety

Kretek je směs vyrobená z tabáku, hřebíčku a dalších látek, která pochází z Indonésie. Podobně jako jiné cigarety s příchutí také ony patří mezi oblíbené u mladších kuřáků – jsou ideální „tréninkovou cigaretou“, z níž mohou později přejít na klasické. Přitom podle všech dostupných informací je zdravotní dopad těchto cigaret velmi podobný jako u těch normálních.

Výzkumy ale ukázaly, že pravidelní kuřáci kretekových cigaret mají dvacetkrát vyšší riziko abnormálního fungování plic než nekuřáci. Největším problémem je pro ně špatné zpracovávání kyslíku v plicích.

Podle vědců je pravděpodobné, že kouření kretekových cigaret má ještě další negativní důsledky, jež se teprve zkoumají. Velmi pravděpodobné jsou vyšší výskyty zánětů v plicích a tekutiny v plicích.

Cigarety Bidi

Bidi jsou tenké, často přichucené, indické cigarety z tabáku baleného v listu tendu. Díky nízké ceně jsou nesmírně oblíbené v Indii, Pákistánu a dalších východoasijských zemích. Balí se ručně. Poznají se podle toho, že na konci jsou svázané barevnými stužkami.

Také ony jsou typickými „startovními cigaretami“ mladých – prodávají se proto s různými sladkými příchutěmi, například lékořicovou nebo čokoládovou.

Eva Králíková v pořadu Devadesátka ČT24: Boj proti kouření (zdroj: ČT24)

Přestože je v nich méně tabáku než v normálních cigaretách, do těla kuřáků se z nich dostane 3–5krát více nikotinu. Nejsou filtrované, takže do těla propouští více škodlivin. Je s nimi spojené stejné riziko jako s obyčejnými cigaretami, například několik druhů rakovinového bujení. Typické nemoci navázané na kouření cigaret bidi jsou infarkty, bronchitida a rozedma plic.

Vodní dýmky

Ani vodní dýmky nejsou bez rizika. Pocházejí z Asie a spalují tabák míchaný s příchutěmi medu, máty, lékořice nebo různých druhů ovoce. Vonný kouř se vdechuje dlouhou hadicí, směs tabáku je ohřívána nad uhlíky.

Šiša (jak se tomuto druhu kouření také říká) je nesmírně oblíbená zejména mezi mladými, především proto, že je velmi společenská. Lidé sedí kolem dýmky, předávají si ji z ruky do ruky a baví se. Zní to zcela nevinně, ale i šiša je zdravotní hrozbou.

Neexistují žádné velké vědecké práce, které by prokazovaly, že by byly vodní dýmky v nějakém ohledu bezpečnější než cigarety. Voda nefiltruje toxiny z kouře – koncentrace nikotinu, dehtu, těžkých kovů a dalších pro člověka nebezpečných látek je v něm stejná a někdy i vyšší než při normálním kouření.

Kouření vodní dýmky prokazatelně zvyšuje šanci na rakovinu plic, žilní problémy, zvýšený krevní tlak a další choroby – například větší kazivost zubů nebo osteoporózu. Navíc kromě nich u šiši hrozí přenášení infekčních chorob, když více lidí kouří z jedné dýmky.

Elektronické cigarety

„American Cancer Society nemůže doporučit e-cigarety ani další podobné produkty pro lidi, kteří se pokoušejí přestat s kouřením, protože zatím není jasné, jak bezpečné a efektivní jsou,“ zní doporučení organizace, která upozorňuje na zdravotní rizika kouření.

Události: Americká vláda omezuje elektronické kouření (zdroj: ČT24)

Elektronické cigarety letos oslaví 10 let existence. Zahřátím kapalné náplně vytvářejí aerosol, který se pak vdechuje. Rozdíl proti normální cigaretě je zásadní: nedochází tu ke spalování ale k odpařování náplně. Výrobci náplní uvádějí, že je v nich výrazně méně škodlivých látek i nikotinu.

Největším rizikem elektronických cigaret je jejich krátká doba existence. Protože existují jen 10 let, ještě nebylo možné dokonale prozkoumat jejich zdravotní dopady, zejména ty dlouhodobé, na lidské zdraví.

Dosavadní poznatky naznačují, že kouř z nich opravdu není tak rizikový jako z normálních cigaret. Řada otázek je však zatím nezodpovězených, především to, zda nikotin vykouřený v e-cigaretách stačí na to, aby způsobil tak silnou závislost, že kuřáci budou přecházet na cigarety klasické.

Doutníky a doutníčky

Pro většinu kuřáků jsou doutníky sofistikovanější a méně nebezpečnou formou kouření. Jen málo jich ale ví, že jeden doutník může obsahovat stejné množství tabáku jako celá krabička cigaret. To se ovšem týká jen těch největších doutníků, jejichž vykouření trvá třeba i hodinu.

Na Kubě začíná festival doutníků (zdroj: ČT24)

Doutník je smotek usušeného a fermentovaného tabáku. Je vyroben tak, že po zapálení umožňuje vdechování kouře do úst. Právě fermentace způsobuje bakteriální reakci, jež mění chuť a vůni tabáku. I když je to tabák velmi ušlechtilý, stejně je to pořád tabák – má tedy stejné účinky jako ten v cigaretách. Pravidelní uživatelé doutníků umírají 4–10krát častěji na rakovinu úst, hltanu a hrtanu než nekuřáci.