Téma Konec kouření v restauracích

Konec kouření v restauracích

Restaurace bez kouře. Za léčbu by se mohly ušetřit miliardy

Na následky kouření zemře v Česku ročně zhruba 16 tisíc lidí, vyplývá z údajů Medical Tribune z letošního ledna. Z toho pak až tři tisíce lidí vinou pasivního kouření, uvedla ve zprávě Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Z jejich statistik také plyne, že mladý kuřák, který vykouří více než 20 cigaret denně, má 5,6x vyšší riziko vzniku infarktu než stejně starý nekuřák. Lékaři si však slibují, že právě zákaz kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách, který začal platit, zachrání více než pět tisíc životů.

Ubude popelníků, ale také infarktů. Konec kouření v restauracích už platí

Zákaz kouření v restauracích a dalších veřejných prostorách, který právě začal platit, zachrání podle lékařů více než pět tisíc životů. Hospodské na druhou stranu čekají ale kvůli přípravě na zákaz desetitisícové výdaje. Za porušení zákazu pak hrozí pokuty, pro fyzické osoby hned od středy a pro hospody a restaurace za 90 dní.

Restaurace mají ještě čas přizpůsobit se zákazu kouření. Pokuty se budou vymáhat až od konce srpna

Pokuty provozovatelům restaurací a dalších veřejných prostor, kterých se týká protikuřácký zákon, se budou podle ministerstva zdravotnictví udělovat až za 90 dní, tedy na konci srpna. Restaurace a další provozovatelé mají tento čas na upravení prostor. Informovalo o tom vedení ministerstva zdravotnictví. Pokuty pro fyzické osoby, které poruší zákaz kouření, však budou hned od středy.

Česko je 23. zemí Evropy, která zvolila úplný zákaz kouření v restauracích

Kouření ve veřejných uzavřených prostorách omezují alespoň částečně všechny země v Evropě. Průkopníkem se na tomto poli stalo Irsko, které v roce 2004 zavedlo jako první země světa celostátní zákaz kouření na všech uzavřených pracovištích. Česká republika se od 31. května stane 23. zemí Evropy, kde bude platit úplný zákaz kouření v restauracích.

Zákazem kouření otevíráme restaurace mlčící většině, říká ministr zdravotnictví

Předposlední květnový den si mohou čeští kuřáci naposledy vychutnat cigaretu v restauraci. Od středy už to možné nebude – začíná platit tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouření v restauracích, ale také v nemocnicích, zoo nebo na dětských hřištích. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) se tím Česko jako jedno z posledních v Evropě zařadí mezi civilizované země. Omezení podle něj pomůže nejen zdraví Čechů, ale i samotným restauracím.

Zákaz kouření přispěl v Irsku k příjemnějšímu životnímu stylu, uvedl bývalý majitel restaurací

Na zákaz kouření v restauracích a na dalších místech si lidé v Irsku brzo zvykli, uvedl ve Studiu 6 České televize Frank Haughton, bývalý majitel dvou irských restaurací v Praze. „Stalo se to novým životním stylem a opravdu nejsou žádné problémy,“ dodal.

Vyžene protikuřácký zákon opilce do ulic? Má tomu zabránit antikonfliktní tým

Promění se ulice noční Prahy po zákazu kouření v restauracích v džungli? V centru města by tomu měl kromě strážníků bránit také antikonfliktní tým. Ulicemi Prahy 1 procházejí jeho členové již nyní, aby dohlíželi například na dodržování zákazu pití alkoholu a dodržování nočního klidu. Po zákazu kouření v restauracích a barech jim ale práce nejspíše přibude.

S posledními šluky v restauracích přemýšlejí majitelé o popelnících, zahrádkách a nočním klidu

Od konce května vstupuje v platnost zákaz kouření v restauracích, kavárnách, ale i třeba zoologických zahradách a nemocnicích. Výjimka se bude vztahovat třeba na věznice nebo venkovní terasy a zahrádky restaurací. Řada podniků proto investuje do jejich zvelebení a rozšíření. Někde se ale obávají zimních měsíců, kdy se protikuřácká opatření podle nich projeví naplno. Podniky také často nemají jasno v dopadech změny, jako třeba kdo bude platit za případné rušení nočního klidu nebo kdo má kontrolovat a postihovat hosty, kteří zákaz nedodrží.

Až začne platit zákaz kouření, trh s cigaretami se propadne. Ale kuřáci se vrátí

Už jen dva týdny zbývají kuřákům k tomu, aby si mohli v restauraci, baru či hospodě zapálit. Od posledního květnového dne začne platit zákon, který jim to zakáže. Ve většině evropských zemí odbyt cigaret v roce zavedení antikuřácké legislativy v průměru poklesl, do dvou let se však téměř pokaždé vrátil k původnímu trendu. Stejný vývoj analytici očekávají v Česku.
Protikuřácký zákon

S cigaretou jen venku. Na zákaz kouření se připravují i nemocnice

Nejen restaurace, bary, kavárny a kluby se připravují, že se v nich od konce května nebude smět kouřit. Protikuřáckému zákonu se musí přizpůsobit také nemocnice a další zdravotnická zařízení. Jedinou výjimku budou mít uzavřená psychiatrická oddělení. I zde se však podmínky pro nikotinisty zpřísní.
  • V restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.). 
  • Na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy.
  • V zoologických zahradách s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření.
  • Ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), již platný zákaz kouření byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol. Zákaz elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se vztahuje také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich například ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Vždy po dobu konání akce bude platit nově úplný zákaz kouření.

ODS chce po volbách zrušit protikuřácký zákon. Úplný zákaz kouření se nelíbí ani Babišovi

Už jen několik týdnů chybí do úplného zákazu kouření v restauracích. Od 31. května musí být všechny hospody, bary a restaurace nekuřácké. Některé politické strany ale chtějí po volbách kouření v hospodách znovu povolit. Třeba ODS si napíše povolení kouření v restauracích přímo do volebního programu. S umožněním kouřit ve vesnických hospodách souhlasí i ministr financí Andrej Babiš. Naopak ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík je proti.
Protikuřácký zákon

Restaurace a kavárny se chystají na protikuřácký zákon. Někde musí měnit i název

Restaurace a bary už se pomalu připravují na úplný zákaz kouření, který začíná platit za dva měsíce, symbolicky 31. května ‒ na Světový den bez tabáku. A nic na tom nemění ani fakt, že se senátoři kvůli zrušení některých částí tak zvaného protikuřáckého zákona obrátili na Ústavní soud.
Protikuřácký zákon

Senátoři navrhli Ústavnímu soudu zrušit zákaz kouření v restauracích

Senátoři navrhli Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Návrh podepsalo 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivo Valentou (za Stranu soukromníků).

Poslední hospodská cigareta zhasne 30. května ve 23:59. Prezident podepsal protikuřácký zákon

Na konci května nabyde účinnosti tzv. protikuřácký zákon, normu v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. 31. května tak začíná platit úplný zákaz kouření uvnitř restaurací, divadel nebo kin. Týká se ale i prodeje alkoholu v restauracích. Zákon ovšem možná skončí u ústavního soudu, napadnout ho chce místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Protikuřácký zákon prošel. Z restaurací zmizí popelníky koncem května

Horní komora schválila protikuřácký zákon. Jeho odpůrci nedokázali ani po pětihodinové diskusi prosadit změny, ačkoli chtěli navrhované zákazy a omezení alespoň částečně zmírnit. Zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin by měl začít platit koncem května, protože prezident avizoval, že jej nehodlá vetovat. Zopakoval to i při lednovém setkání s předsedy obou parlamentních komor.
Protikuřácký zákon

Zákaz kouření v restauracích „schválit a neměnit“, doporučil senátní výbor

Protikuřácký zákon by měl Senát schválit podle doporučení výboru pro veřejnou správu beze změn. Přestože hlasování o něm bylo těsné. Předlohu, která zavede zejména úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních, projednají ještě zdravotnický a ústavně-právní výbor. Horní komora se bude normou zabývat na schůzi za dva týdny.
Interview ČT24

Filipiová: Protikuřácký zákon? Sociální inženýrství, které Češi beztak obejdou

Protikuřácký zákon, který minulý týden schválila sněmovna hlasy vládní koalice, představuje sociální inženýrství zasahující do svobody podnikání. Myslí si to někdejší ministryně zdravotnictví a senátorka za ODS Daniela Filipiová, podle které se dá nyní čekat, že Češi normu obejdou zakládáním „soukromých klubů“.
Protikuřácký zákon

Protikuřácký zákon zpřísní pokuty: Za prodej cigaret dětem až dva miliony

Poslanci schválili protikuřácký zákon. Od konce května příštího roku už si tak lidé v restauracích a hospodách zřejmě nezapálí. Možnost zřizovat v restauracích kuřárny bez obsluhy sněmovnou tentokrát neprošla. Stejně dopadla i úprava o zákazu kouření v automobilech, pokud v nich cestují i děti. Výjimku ale naopak získaly vodní dýmky a kouřit se bude moci i v restauračních zahrádkách. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Jak nebezpečné jsou různé druhy kouření? Rizikové jsou doutníky, vodní dýmka i e-cigarety

O kouření existuje obrovské množství mýtů a pověr. Především ty, které tvrdí, že některé druhy kouření jsou méně nebezpečné. Jaká je realita?

Kouření zakazovali církev, sultán i Hitler. Přehled dějin boje proti tabáku

Evropané začali tabák kouřit prakticky ihned poté, co se dostali do Ameriky. Ostatně právě kouřící domorodci byli první lidé, kteří přivítali Kryštofa Kolumba v Novém světě. Hned poté se s tabákem začalo obchodovat i přes oceán – ale stejně rychle začaly přicházet jeho první zákazy.