Senátoři navrhli Ústavnímu soudu zrušit zákaz kouření v restauracích

Senátoři navrhli Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Návrh podepsalo 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivo Valentou (za Stranu soukromníků).

Takzvaný protikuřácký zákon, kterým se mají restaurace řídit od konce letošního května, podle nich nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů a také bude znamenat zmaření investic tisíců majitelů barů a restaurací. Zrušení zákona jako celku nicméně senátoři nepožadují, návrh se týká jen některých jeho ustanovení.

„Zákaz kouření v současné podobě rozhodně není o ochraně zdraví. Je pouze dalším krokem k omezování a ztrátě našich svobod a kontrole mas, o zisku pro ty nahoře,“ uvedl Kubera. 

Senátoři napadli také ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými osobami.

Chtějí rovněž zrušit omezení prodeje a podávání alkoholu či tabákových výrobků na akcích, které jsou určeny převážně dětem. „Nevidím jediný důvod, proč chce stát zasahovat do volného času, který rodiny tráví společně,“ uvedl Valenta.

Přijatý neurčitý zákaz vystavuje prodejce libovůli kontrolních orgánů. Podle senátora je také absurdní, aby vinař nesl odpovědnost za škodu, způsobenou někým, kdo si u něj předtím koupil láhev vína.

„Veřejná moc v liberálním právním státě nemá vychovávat občany a vnucovat jim životní styl, který momentální držitel moci považuje za správný. Konečně v našem státě není trestná sebevražda, pak nemůže být trestné ani jednání, které někdo jiný hodnotí tak, že neprospívá zdraví toho, kdo jej činí,“ uvedl v návrhu jménem senátorů jeho zpracovatel, advokát Zdeněk Koudelka.

Podle Kubery zákon v zásadě zavádí trestnost nepovedené sebevraždy pod vlivem alkoholu, neboť ji umožňuje sankcionovat pokutou až 50 tisíc korun.

Zákon omezuje kouření i prodej alkoholu

Protikuřácký zákon má zavést především úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách pohostinských zařízení nebo na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech. Elektronické cigarety budou povoleny v kavárnách, barech i restauracích, výjimku budou mít i vodní dýmky.

Nová omezení se mají podle normy týkat i alkoholu. Nebude se smět prodávat prostřednictvím automatů a zakázaný bude i na akcích určených převážně pro děti. Zákaz bude platit také pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při takzvaných nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

  • V restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.). 
  • Na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy.
  • V zoologických zahradách s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření.
  • Ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), již platný zákaz kouření byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol. Zákaz elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se vztahuje také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich například ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Vždy po dobu konání akce by platil nově úplný zákaz kouření.