Nebojte se expertů, vzkazuje studie. Po roce léčby přestanou kouřit dvě pětiny lidí

Vedoucí centra: Kouřících lékařů je u nás kolem 16 procent (zdroj: ČT24)

Čtyři procenta proti čtyřiceti procentům. Výmluvný rozdíl ukazuje úspěšnost lidí, kteří se rozhodnou skoncovat s kouřením sami a kteří pod dohledem odborníků. V péči odborníků to mimo jiné znamená desetinásobně větší šanci. Data prezentovalo pražské centrum pro závislé na tabáku.

Podle vedoucí tohoto centra Evy Králíkové chce ročně v ČR přestat kouřit zhruba milion lidí – většina z nich bez jakékoliv pomoci. V takovém případě je úspěšnost asi čtyřprocentní. Pražským centrem prošlo za 12 let fungování zhruba 6 tisíc pacientů. Po roce jich nekouřilo zhruba 40 procent.

Léčba v centrech je hrazena ze zdravotního pojištění, pacienti ale musí doplácet na léky. Na ně v současnosti podle Králíkové přispívají dvě zdravotní pojišťovny. „Je výhodné brát léky půl roku. Pokud to pacienti po tuto dobu vydrží. Úspěšnost léčby je kolem 60 až 70 procent,“ řekla novinářům Králíková.

Kontakty na 36 specializovaných center, která kuřákům pomáhají, najdou lidé na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Pomoc mohou zájemci najít i ve zhruba 150 lékárnách, které poskytují poradenství, či u asi dvou stovek vyškolených ambulantních lékařů.

Experti se také snaží dlouhodobě vyvracet některé mýty ohledně odvykání kouření. Jednou z nich je údajná náchylnost pacientů k depresím. Výsledky prý ale ukazují opak: Lidé, kteří úspěšně přestanou kouřit, mají mírnější projevy deprese. Z výsledků studie také vyplývá, že v souvislosti se zbavováním se tabákové závislosti je vhodné rovnou léčit i alkoholismus.

Centrum dlouhodobě sledujte také podíl kuřáků mezi lékaři i studenty medicíny. V obou skupinách tento podíl v posledních dvaceti letech klesl. U mediček konkrétně z osmi procent na necelých pět, u mediků ze šestnácti procent na osm.

Celkově u lékařů se situace také zlepšila. „I když ve vyspělých zemích typu USA Kanada, Velká Británie nebo Austrálie kouří zhruba dvě procenta lékařů. U nás je to asi 16 procent,“ zmínila Králíková. Na Západě je kouří lékař výjimka… my se trochu blížíme tomu Východu, dodala.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24