TÉMA

Protikuřácký zákon

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, známější spíše jako tzv. protikuřácký zákon, upravuje mimo jiné to, kde se ve veřejných prostorech smí kouřit. Zcela například zakazuje kouření v restauracích. Norma také mění podmínky prodeje alkoholu. Zákon prošel v prosinci 2016 Poslaneckou sněmovnou, v lednu ho pak přes výrazný odpor občanských demokratů v čele s místopředsedou horní komory Jaroslavem Kuberou schválil i Senát a v únoru připojil svůj podpis prezident. Skupina senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou a Ivo Valentou potom podala stížnost k Ústavnímu soudu. Účinnosti zákon nabývá 31. května 2017.

Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.
31. 5. 2022|

Dva roky protikuřáckého zákona: ubývá infarktů, astmatu i mladých kuřáků

Za dva roky platnosti protikuřáckého zákona klesl počet lidí, kteří skončili v nemocnici s infarktem nebo astmatem. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj ubývá i kuřáků mezi nejmladšími lidmi, což se pozitivně projeví v dalších letech. I tak ale zůstává kouření v Česku velkým problémem – ročně přibude 85 tisíc nových pacientů se zhoubnými nádory a kvůli kouření předčasně zemře 25 tisíc Čechů.
30. 5. 2019|

Pokuty kvůli protikuřáckému zákonu padají nejvíce na severu Čech. Za dva roky vybrali hygienici 800 tisíc

Od začátku platnosti protikuřáckého zákona udělili hygienici pokuty za více než 800 tisíc korun. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nejvyšší sankce dostaly restaurace v Ústeckém kraji, kde se hygienici setkali i s kuriózními případy. Například sami provozovatelé ve svém podniku kouřili přímo při kontrole.
27. 4. 2019|
Protikuřácký zákon

Ministr Vojtěch: Protikuřácký zákon potřebujeme také proto, aby se děti neučily kouřit

Takzvaný protikuřácký zákon je potřeba zachovat alespoň dalších několik let beze změny, aby bylo možné s dostatečným odstupem zhodnotit jeho dopady. Po roce účinnosti zákona to řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). Kromě toho uvedl, že nejvíce kuřáků v Česku se vyskytuje mezi mladými lidmi. Ti se do začátku účinnosti zákona hojně oddávali tabákovým výrobkům v barech a na diskotékách. Také proto je zákon ve stávající podobě důležitý, zdůraznil Vojtěch.
31. 5. 2018|
Protikuřácký zákon

Zmírnění protikuřáckého zákona poslanci smetli, návrh neprošel prvním čtením

Zákaz kouření v restauracích či na zastávkách platí a platit bude. Poslaneckou novelu, která jej chtěla zmírnit, zamítla sněmovna hned v prvním čtení. Možnost postavit kuřárny či v některých případech si i vybrat, zda kuřáky s hořícími cigaretami nevpustit do lokálu, tak hostinští nedostanou.
29. 5. 2018Aktualizováno29. 5. 2018, 19:06|

Poslanci kývli na delší lhůty pro revizi domácích kotlů

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o ochraně ovzduší, která zvýhodňuje přimíchávání biopaliv z použitých tuků do pohonných hmot, prodlužuje ale také lhůty pro revizi domácích kotlů. Lidé tak budou muset nechávat své kotle kontrolovat jen jednou za tři roky. Sněmovna také přehlasovala Senát a stvrdila novelu daňového řádu, která ukládá finančním institucím poskytovat finanční správě víc údajů pro správu daní. Poslanci se opět přeli i kvůli zmírnění protikuřáckého zákona. Úvodní kolo debaty ale stejně jako před měsícem nedokončili.
23. 5. 2018Aktualizováno23. 5. 2018, 16:33|
Protikuřácký zákon

Nová data: Protikuřácký zákon vyhnal lidi z restaurací na ulici. A možná snížil počet kuřáků

Výsledky prvního dotazování mezi 130 kuřáky ukázaly, že do několika měsíců po zákazu kouření v restauracích snížili počet vykouřených cigaret průměrně o tři denně. Podle odborníků na léčbu závislostí z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ale nelze výsledky zobecnit na celou populaci, připravují proto další větší výzkum, řekli na tiskové konferenci.
11. 5. 2018|

Pražské letiště zrušilo kuřácké koutky. Cestujícím vadil zápach, kuřákům malý prostor

Pražské Letiště Václava Havla zrušilo kuřácké koutky. Od 1. května začal platit zákaz kouření ve všech prostorách a zapálit si je možné už jen venku na vyhrazených místech. Zákaz platí i pro uživatele elektronických cigaret. K rozhodnutí letiště dospělo po stížnostech cestujících a vyhodnocení provozu kuřáren.
1. 5. 2018|
90‘ ČT24

Děkujeme ústavním soudcům, že ubyde chorob, říká Jan Pirk

Rozhodnutí Ústavního soudu, který ponechal v platnosti hlavní část takzvaného protikuřáckého zákona, přinese úbytek chorob spojených s důsledky kouření. Těmito slovy ocenil z lékařského hlediska verdikt soudců přednosta kardiocentra pražského IKEM Jan Pirk, který byl hostem Devadesátky ČT24. Podle jeho slov ho samotného překvapily statistiky, které jasně na pokles hospitalizací ukazují.
19. 4. 2018|
Protikuřácký zákon

Zákaz kouření v restauracích platí dál, Ústavní soud však v zákoně přesto škrtal

Ústavní soud zamítl velkou část stížnosti na protikuřácký zákon včetně požadavku na zrušení zákazu kouření v restaurací. Zúží se však zákaz prodeje alkoholu na akcích pro děti. Na soud se obrátila skupina senátorů, argumentovala tím, že jsou zákazy v rozporu s principem liberálního právního státu.
18. 4. 2018Aktualizováno18. 4. 2018, 18:31|

Od zákazu kouření klesl počet hospitalizací kuřáků, zákon funguje i preventivně

Pozitivní dopad na zdraví lidí má zákaz kouření v restauracích a dalších vybraných místech, tvrdí Ústav zdravotnických informací a statistiky. Podle něj klesl počet hospitalizací u nemocí způsobených kouřením. Výraznější je u lidí do šedesáti let. Poslanci přitom chtějí v úterý projednat návrh na zmírnění zákona.
9. 4. 2018|
Protikuřácký zákon

Zmírnění zákazu kouření vláda nepodpořila, přesto má šanci projít

Vláda v demisi o jediný hlas odmítla návrh poslanců, aby se zmírnil protikuřácký zákon. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je zatím příliš brzy na posouzení jeho dopadů. Změnu ale bez ohledu na slovo kabinetu projedná Poslanecká sněmovna a podle ankety mezi zákonodárci má zmírnění legislativy šanci projít.
14. 3. 2018Aktualizováno14. 3. 2018, 13:17|
Protikuřácký zákon

Pro zavedení kuřáren je 113 poslanců. Zákon ale nechce mírnit ministr zdravotnictví Vojtěch

Pro zavedení kuřáren je napříč politickými stranami 113 poslanců. Návrh na změnu zákona, který předložil občanský demokrat Marek Benda, podepsalo 86 zákonodárců, dalších 27 České televizi potvrdilo, že by ho podpořili. Kuřárny přitom byly důvodem, proč v roce 2016 zákon neprošel napoprvé sněmovnou.
24. 2. 2018|

V Rakousku si dál zapálí u piva. Absolutní zákaz kouření v restauracích platit nebude

Úplný zákaz kouření v restauracích, který měl v Rakousku vstoupit v platnost příští rok v květnu, nakonec nebude. Podle agentury APA se na tom shodli zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ), které jednají o vytvoření koaliční vlády. Restaurace by měly nadále fungovat podle dosavadních pravidel.
11. 12. 2017|
Protikuřácký zákon

Zmírnění protikuřáckého zákona senátoři odmítli. Je to zloba ‚dobrotrusů‘, míní Kubera

Senát nepodpořil žádné zmírnění protikuřáckého zákona, který letos zavedl zákaz kouření ve veřejných prostorách. O zmírnění usilovali signatáři petice. Chtěli mimo jiné obnovit kuřácké prostory v restauracích nebo nechat na provozovatelích malých barů, pivnic či hospod, zda v nich kouření povolí.
7. 12. 2017|
Protikuřácký zákon

Anketa ČT: Zmírnění protikuřáckého zákona připouští skoro polovina poslanců

Přesně půl roku se nesmí kouřit v restauracích, barech a na dalších místech. V nové sněmovně už se chystají návrhy změn protikuřáckého zákona. Řada poslanců by navíc souhlasila s jeho zmírněním, vyplývá z ankety ČT. Zmiňují například možnost zavést kuřárny v restauracích nebo povolit malým hospodám, aby si provozovatel mohl sám určit, zda bude jeho podnik kuřácký, či nikoliv.
30. 11. 2017|

Protikuřácký zákon platí půl roku. Ubylo infarktů, ale i štamgastů

Rovného půl roku platí zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek známý spíše jako protikuřácký zákon. Senátoři se budou zabývat návrhy na jeho změny i peticí, jejíž signatáři by předpis nejraději úplně zrušili. Jsou ale také první zdravotnická data, která naznačují, že by díky omezení kouření mohl poklesnout počet infarktů nejméně o desetinu.
30. 11. 2017|

Půl roku protikuřáckého zákona přineslo přes 70 pokut, vysoké zatím nebyly

Protikuřácký zákon je účinný necelého půl roku. Až poslední dva měsíce hygienici dodržování zákazu také kontrolují, za tu dobu již stihli rozdat více než sedmdesát pokut. Většinou šlo o špatné vyznačení zákazu kouření. Kontroloři ale přiznávají, že se setkali i s pokusy zákaz obejít. S některými si nevědí rady.
12. 11. 2017|

Kuřárny nebo bary, kde houstne dým. Petice tlačí na zmírnění protikuřáckého zákona

V Senátu se diskutovalo o petici, kterou podepsalo více než pětapadesát tisíc lidí. Žádají zmírnění protikuřáckého zákona kvůli jeho vlivu na provoz a výdělek restaurací. Norma, jež cigaretu u piva či kávy plošně zakazuje, platí od května a podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je potřeba ji před případnými změnami zhodnotit, a to až s časovým odstupem. Zmírnění zákazu pro noční bary by se ovšem nebránil.
17. 10. 2017Aktualizováno17. 10. 2017, 23:05|
Volby 2017

Kuřárny do hospod, navrhuje Kaňkovský. Nechte zákaz cigaret chvíli fungovat, oponují Heger s Běhounkem

Protikuřácký zákon přišel znovu na přetřes mezi hosty páteční předvolební debaty ČT na téma Zdravotnictví. Lídr kandidátky KDU-ČSL na Vysočině Vít Kaňkovský ctí zákaz kouření jako ochranu nekuřáků, kteří tvoří většinu populace. Kuřáci nám ale ze světa nevymizeli, říká Kaňkovský, a to vidí jako dostatečný důvod přidat do zákona povolení kuřáren v restauracích a dalších institucích. První muž kandidátky TOP 09 na Královéhradecku Leoš Heger se naproti tomu s lídrem kandidátky ČSSD na Vysočině a hejtmanem Jiřím Běhounkem shodli, že zákon je potřeba nechat nějaký čas beze změn, aby se vůbec mohla ukázat jeho funkčnost.
14. 10. 2017|

Čas hájení končí. Restauratéry, kteří poruší protikuřácký zákon, čekají pokuty

V Česku skončila přechodná devadesátidenní lhůta, během níž měli restauratéři čas přizpůsobit své podnikání protikuřáckému zákonu. Od středy začnou úřady všechny prohřešky pokutovat. Souběžně s tím se ovšem znovu zvedají i hlasy pro zmírnění normy – po zkušenostech s hlučícími kuřáky před dveřmi podniků navrhuje Svaz měst a obcí obnovit kouření tam, kde se nepodává jídlo.
30. 8. 2017|
Protikuřácký zákon

Petici proti zákazu kouření v restauracích podepsalo 23 tisíc lidí, bude se jí zabývat Senát

Senát dostal petici proti protikuřáckému zákonu, podepsalo ji přes 23 tisíc lidí. Horní komora se jí tak bude muset zabývat na některé ze svých budoucích schůzí. Petice je podle svých organizátorů namířena ke zrušení absolutního zákazu možnosti kouřit v restauracích a hospodách.
19. 7. 2017|

Zákaz kouření a hluku se festivalů netýká, EET ale někteří prodejci mít musí

Desítky hudebních festivalů pod širým nebem jsou už tradiční součástí léta. Letos ale pořadatele čekají některé změny kvůli novým pravidlům – jde především o protikuřácký zákon a elektronickou evidenci tržeb. Naopak řešit už oproti dřívějšku nemusí nadměrný hluk.
14. 7. 2017|
Infografika ČT24

Vybrané nebezpečné složky v cigaretovém kouři a jejich účinky

12. 7. 2017|
Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, známější spíše jako tzv. protikuřácký zákon, upravuje mimo jiné to, kde se ve veřejných prostorech smí kouřit. Zcela například zakazuje kouření v restauracích. Norma také mění podmínky prodeje alkoholu. Zákon prošel v prosinci 2016 Poslaneckou sněmovnou, v lednu ho pak přes výrazný odpor občanských demokratů v čele s místopředsedou horní komory Jaroslavem Kuberou schválil i Senát a v únoru připojil svůj podpis prezident. Skupina senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou a Ivo Valentou potom podala stížnost k Ústavnímu soudu. Účinnosti zákon nabývá 31. května 2017.