Pokuty kvůli protikuřáckému zákonu padají nejvíce na severu Čech. Za dva roky vybrali hygienici 800 tisíc

Od začátku platnosti protikuřáckého zákona udělili hygienici pokuty za více než 800 tisíc korun. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nejvyšší sankce dostaly restaurace v Ústeckém kraji, kde se hygienici setkali i s kuriózními případy. Například sami provozovatelé ve svém podniku kouřili přímo při kontrole.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, známý jako protikuřácký zákon, vstoupil v účinnost 31. května 2017. Od té doby hygienici vybrali v restauracích celkem 806 100 korun za jeho porušení.

V součtu nejvyšší sankce uložila hygienická stanice v Ústeckém kraji – za 296 tisíc korun. Podobné to bylo i ve Středočeském kraji, kde provozovatelé restaurací zaplatili za porušení zákona 209 tisíc korun. Naopak v Plzeňském kraji vybrala hygienická stanice na pokutách jen tři tisíce korun.

Hospodští si museli zvyknout

V Ústeckém kraji ale podle ředitelky odboru hygieny a výživy na krajské hygienické stanici Simony Gunarové přestupků postupně ubývá. 

„Obcházení a nedodržování zákona se vyskytovalo hlavně v počátku platnosti zákona, a to zejména z důvodu jeho neznalosti. Provozovatel se například domníval, že je možné v provozovně kouřit při soukromých oslavách po provozní době, dále v důsledku nedostatečného porozumění pojmu ‚Klub – vstup jen pro členy klubu' nebo ‚Soukromý spolkový klub',“ popsala.

Naopak ve Středočeském kraji hygienici ukládají pokuty stejně často jako před dvěma lety. „Ze začátku, když začal být zákon účinný, jsme majitele restaurací spíše hodně vzdělávali. Většina si tak dala všechno do pořádku, tudíž pokut nebylo nějak obzvlášť více než dnes,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Problémy hlavně s nápisy a značkami

Teď mají restaurace problémy především s nedostatečným značením. Podle zákona musí mít prodejce alkoholu na místě jeho prodeje viditelný nápis, na kterém je text: „Zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.“ Ten musí být v češtině, černými tiskacími písmeny, která mají velikost nejméně dva centimetry, a na bílém podkladě. U vstupu do restaurace musí být také podle zákona zjevně viditelná grafická značka „Kouření zakázáno“.

„Pokuty dáváme často právě za nedostatečné označení zákazu prodeje mladistvým nebo za chybějící ceduli, která upozorňuje na zákaz kouření. Pokutujeme například i to, když má majitel podniku automat na cigarety umístěn tak, že se k němu může dostat třeba i nezletilé dítě,“ doplnila Šalamunová.

V Ústí nad Labem, kde hygienická stanice uložila nejvíce pokut, řešili kuriózní případy. „Přímo při hygienické kontrole si třeba zapálili cigaretu v provozovně sami provozovatelé. Kontrolující je vyfotili, což usnadnilo dokazování porušení protikuřáckého zákona. Kuriózní jsou i případy, kdy v restauraci nekouří nikdo z hostů kromě personálu za výčepem,“ doplnila Simona Gunarová.