Zákazem kouření otevíráme restaurace mlčící většině, říká ministr zdravotnictví

Zákazem kouření otevíráme restaurace mlčící většině, říká ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (zdroj: ČT24)

Předposlední květnový den si mohou čeští kuřáci naposledy vychutnat cigaretu v restauraci. Od středy už to možné nebude – začíná platit tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouření v restauracích, ale také v nemocnicích, zoo nebo na dětských hřištích. Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) se tím Česko jako jedno z posledních v Evropě zařadí mezi civilizované země. Omezení podle něj pomůže nejen zdraví Čechů, ale i samotným restauracím.

Místa se zákazem kouření od 31. května
Zdroj: ČT24

Podle kritiků se ale bude zákon obcházet. Někteří provozovatelé se rozhodli své podniky převést na soukromé kluby anebo klubové pivnice s cílem vyhnout se účinkům tzv. protikuřáckého zákona. Podle ministra jde o obcházení zákona, upozorňuje ale také, že soukromý klub nemůže například být výdělečnou činností.

„Tohle je křičící menšina, která je slyšet velmi nahlas, ale já se opravdu spoléhám na zdravý rozum mlčící většiny. Včera jsem si přečetl článek, který popisoval nářky Karla Čapka nad tím, že ubývá vagonů, ve kterých se může kouřit, to bylo ve 20. letech,“ poznamenává Ludvík s tím, že dnes už by kouření ve vlaku nebo v letadle zřejmě nikoho nenapadlo.

Skupina senátorů už navrhla Ústavnímu soudu zrušení zákazu kouření v restauracích nebo prodeje alkoholu z automatů. Návrh podepsalo 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou. Ministr zdravotnictví ale debatu o zmírnění zákona odmítá.

„Ne, v žádném případě ne. Tak, jak je tento zákon nastaven, je v této chvíli optimální. Vím, že jsou debaty, zdali se smí kouřit třeba na jevištích divadel v rámci inscenace a tam myslím, že to do jisté míry možné je. Výkladové posuny tam určitě budou, ale nemyslím, že by se měla měnit základní materie zákona – ta říká, že kouřit v restauracích a krytých místech, kde jsou děti, se nebude, a vydávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let se nebude,“ uvádí Ludvík.

Tisková konference „Poslední típnutí“ (zdroj: ČT24)
Pokuty za porušení protikuřáckého zákona
Zdroj: ČT24

V souvislosti s kouřením ročně v Česku zemře okolo 18 tisíc lidí. Kuřáci umírají dříve na infarkt či mozkovou mrtvici. „V rámci Evropy se prokazuje, že restrikce kouření má vliv na výdaje za zdravotní péči a kupodivu i na rostoucí tržby v těch zařízeních. Stesky, že tam lidé přestanou chodit, protože už se nemůže kouřit, to je spíš opět nářek hodně křičící menšiny. My spíš dnes restaurace otevíráme té mlčící většině,“ míní.

Zákon podle něj posouvá Česko do sféry civilizovaných zemí. „Já, který jsem v životě nevykouřil ani jednu cigaretu, budu jenom rád, že už si nebudu muset vybírat podniky podle toho, jestli se do nich vůbec dá vejít, nebo nedá. Jednoznačně jsem rád,“ dodává ministr zdravotnictví.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU (stav k 31. 5. 2017)
Zdroj: ČT24