Poslední den v Česku, kdy si kuřáci smějí zapálit v restauracích. Od středy je cigaretě u piva konec

Vše o zákazu kouření v restauracích v pořadu 90' (zdroj: ČT24)

Od půlnoci z úterý na středu vstoupí v účinnost novela takzvaného protikuřáckého zákona. Dodržování zákazu kouření v restauracích budou kontrolovat hlavně hygienici. Více práce čekají ale také strážníci. Za porušení normy hrozí na místě pokuta až pět tisíc korun. Protikuřácký zákon se ale netýká pouze restaurací. Cigaretu nebude možné vykouřit ani na nekrytých zastávkách hromadné dopravy, divadle nebo v kinech. Na některých místech však bude možné kouřit elektronické cigarety.

Novela protikuřáckého zákona začíná platit 31. května, který je celosvětovým dnem boje proti kouření. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se nedomnívá, že by zákaz kouření v restauracích vyřešil celý společenský problém, kterým kouření je. „Je to ovšem jeden z dalších kroků, který vede ke změně atmosféry v České republice,“ uvedl v pořadu České televize 90' Jindřich Vobořil.

Zákaz součástí protikuřáckého balíku

Podle koordinátora je zákaz kouření v restauracích součástí celého komplexu postupných opatření, která by měla ve finále vést k menšímu počtu kuřáků v Česku. Jsou to například také fotografie ilustrující škodlivost kouření na krabičkách cigaret, zvýšení ceny, preventivní opatření zaměřená na mládež a další. V zemích, kde podobná opatření už platí, se výrazně snížil počet kuřáků a Jindřich Vobořil předpokládá, že v Česku to bude podobné.

Česká republika je v počtu kuřáků na špici v Evropské unii a podobné je to s počty kuřáků mezi mládeží. Patnáct procent chlapců a sedmnáct procent dívek ve věku šestnáct let v Česku pravidelně kouří. Celkově si lidé v Česku zapálí 21 miliard cigaret ročně. To jsou v průměru dva tisíce cigaret na jednoho obyvatele. Je to přibližně o tři sta více než v roce 1989.

Omezení kouření v restauracích v zemích EU (stav k 31. 5. 2017)
Zdroj: ČT24

Ve světových statistikách se Češi drží kolem desátého místa. Žebříčku vévodí obyvatelé Černé Hory s více než čtyřmi tisíci cigaretami na hlavu ročně. V Evropské unii vede Slovinsko s průměrem dva tisíce šest set cigaret. Naopak nejméně holdují nikotinu Švédové s osmi sty cigaretami na osobu. Náruživějšími kuřáky jsou v Česku muži. Na jednoho z nich připadá až 24 cigaret denně, u žen je to v průměru 5 až 9 cigaret. Na nemoci způsobené kouřením umírá v Česku 18 tisíc lidí ročně. To je téměř pětina ze všech zesnulých.

Novela má výjimky, kde se kouřit smí

Zákaz kouření tedy bude nově platit v restauracích, hospodách a barech. Současně potvrzuje už platný zákaz ve všech veřejně přístupných prostorách, jakými jsou chodby, sály, toalety, dále prostředky hromadné dopravy, zastávky a jejich okolí, letiště, dětská hřiště, zoologické zahrady, kina, divadla a sportovní haly. Zákon se netýká vodních dýmek, které zůstanou legální. Výjimky budou mít také elektronické cigarety.

Kouřit se bude smět v oddělených prostorách psychiatrických léčeben, letišť a na vyznačených místech v zoologických zahradách. Politici nakonec nepovolili vznik kuřáren v restauracích. Za to, že si v podniku nikdo nezapálí, musí ručit provozovatelé. Zákon však nezakazuje kouřit na hospodských zahrádkách. Takže by v letních měsících mohlo docházet ke sporům mezi nekuřáky, kteří chtějí sedět venku, a kuřáky, jež nikde jinde kouřit nesmějí.

Lékařka: Přibude lidí, kteří chtějí přestat

Milada Šípková z Centra pro závislé na tabáku plicního oddělení krajské nemocnice v Liberci očekává, že pro kuřáky bude zákaz kouření v restauracích další impuls k tomu, aby přestali kouřit. „Kolem sedmdesáti procent lidí, kteří kouří, novelu vítá,“ uvedl v pořadu 90' Milada Šípková. „Předpokládám, že díky zákonu přibude pacientů v Centru pro závislé na tabáku v celé republice. To znamená, že velká část lidí bude chtít přestat kouřit.“

Denní kuřáci v české populaci nad 15 let
Zdroj: ČT24

Krabička cigaret stojí v Česku v průměru 80 korun. Tři čtvrtiny z této sumy spolknou daně. Spotřební daň 47 korun a další 14 korun DPH. Zisk výrobců a distributorů je 14 korun, marže prodejce je 5 korun. V roce 2016 získal stát na daních z cigaret 54 a půl miliardy korun.