S posledními šluky v restauracích přemýšlejí majitelé o popelnících, zahrádkách a nočním klidu

Týden do zákazu kouření v restauracích (zdroj: ČT24)

Od konce května vstupuje v platnost zákaz kouření v restauracích, kavárnách, ale i třeba zoologických zahradách a nemocnicích. Výjimka se bude vztahovat třeba na věznice nebo venkovní terasy a zahrádky restaurací. Řada podniků proto investuje do jejich zvelebení a rozšíření. Někde se ale obávají zimních měsíců, kdy se protikuřácká opatření podle nich projeví naplno. Podniky také často nemají jasno v dopadech změny, jako třeba kdo bude platit za případné rušení nočního klidu nebo kdo má kontrolovat a postihovat hosty, kteří zákaz nedodrží.

Některé provozovatele zaměstnává otázka, kdo má usměrňovat neukázněné konzumenty, kteří si zapálí cigaretu i přes zákaz. Obávají se totiž, že na hosty, mnohdy v podnapilém stavu, budou krátcí. Přitom za porušení zákona hrozí vysoké sankce, dokonce i zákaz činnosti.

„Bývá tady při fotbalovém utkání 300, 400 lidí. Nemáme tušení, jak se bude řešit, když si někdo z nich zapálí,“ tvrdí provozní pražské restaurace Filip Přáda. Sám si neumí představit, že bude na každého hříšníka volat policii, a je zvědav, jak si s tím policie poradí. „Nevím, jak to chtějí řešit, když jim bude volat 50 lidí během hodiny,“ říká a dodává, že samozřejmě až policie dorazí, dotyčný už kouřit nebude.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jasno o budoucí praxi nemá ani pražská městská policie, která na všechna oznámení bude muset zareagovat. „Nechceme dopředu predikovat, co tento nový zákon přinese, ale dá se očekávat navýšené volání na linku tísňového volání,“ odhadují zástupci pražských strážníků.

Na kuřáky do restaurací se chystají i úřady - například živnostenské odbory radnic. „Primárně je zodpovědný hospodský, který to musí kontrolovat. Nicméně z našeho pohledu může živnostenský odbor kontrolovat, jestli se tento zákaz dodržuje,“ přidává názor náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Co s rušením nočního klidu?

Žádné větší přípravy na začátek platnosti zákazu kouření provozovatelé restaurací v Ostravě nedělají. Obávají se ale například toho, že hosté nebudou chtít zákaz dodržovat nebo že kuřáci budou před hospodou rušit obyvatele v okolí.

Popelník
Zdroj: ČT24

Všichni kuřáci budou muset s cigaretou ven z kaváren a restaurací. Města, majitelé nemovitostí, ale také provozovatelé restaurací se často obávají stížností na rušení nočního klidu. Pokuty za ruch před nekuřáckými podniky padají už v současnosti. Není ale jasné, kdo má strážníkům pokutu zaplatit. „Provozovatel daného zařízení určitě ne, protože tady to stojí na principu individuální zodpovědnosti,“ tvrdí právník Tomáš Sokol.

Dát popelník před restauraci také není jen tak

„Schováme popelníky a vyženeme hosty ven, aby si zakouřili venku, to je jediná změna,“ krčí rameny majitel ostravské restaurace Racek Petr Vavrečka. Je si vědom toho, že bude muset do venkovních prostor koupit větší a nové popelníky.

Umístění popelníku před restauraci ale není jen tak. Podle Asociace hotelů a restaurací je statický popelník venku na chodníku záborem veřejného prostranství a majitel podniku se musí na jeho umístnění dohodnout s městem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Někteří provozovatelé zvažují, že jej připevní na fasádu domu. „Umístit popelník na fasádu je samozřejmě taky řešení. Na druhou stranu v mnoha místech jsou budovy památkově chráněné, ve většině historických měst včetně Prahy bude problém umístit cokoliv na fasádu,“ upozorňuje prezident asociace Václav Stárek.

Řada restaurací rozšiřuje zahrádky

Větší restaurace v Plzeňském kraji většinou vítají úplný zákaz kouření, jímž se mají od června řídit. Provozovny na periferiích, v menších městech a na vesnicích ale předpokládají, že jim vinou nového nařízení minimálně dočasně odejde část zákazníků. Kvůli přípravě na zákaz vznikla řada předzahrádek nebo venkovních sezení, kde se kouřit bude, ale které fungují jenom do září.

V centru Plzně je skoro šedesát restaurací s předzahrádkou. Město se snaží majitele restaurací nezatěžovat přísnými požadavky. „Restauratéři jsou motivováni slevou právě na zábor veřejného prostranství na poplatku za den, kdy mají slevu 3 koruny z metru čtverečního na rok,“ přiblížil Radoslav Škarda (TOP09) z úřadu městské části. Podmínkou ale je, že si k nim lidé mohou v rámci projektu Vlídné WC zdarma dojít na toaletu, přestože nejsou hosty podniku.

Se zimou zahrádky zmizí a ubyde hostů

Podle některých restauratérů v Libereckém kraji se plně projeví zákaz kouření až na podzim a v zimě. Někde chtějí zřídit kuřárny. Nekuřáckých restaurací zatím v regionu mnoho nefunguje. „Zvažujeme, že bychom koupili nějaké topné těleso a dali ho na zahrádku. V době, kdy už by byla pro běžný provoz zavřená, by tam mohla být jakási kuřárna,“ uvedl provozovatel ústecké restaurace U Lípy Vlastimil Žáček.

obrázek
Zdroj: ČT24

Provozovatelé restaurací či kaváren se v souvislosti s novou normou mnohdy obávají poklesu tržeb. Hlavně pivnice by mohly přijít o pravidelné zákazníky, soudí řada hostinských. Třeba pardubická restaurace Na Haldě proto zřídí speciální kuřáckou zahrádku. Hosté nebudou muset postávat před restaurací.

Mírný pokles spotřeby očekávají i výrobci lihovin. „Lze očekávat, že část spotřebitelů přesune část své konzumace do domácího prostředí,“ soudí manažer distribučních značek Stock Plzeň-Božkov Tomáš Hejkal. Největší dopad na provoz restaurací a barů nicméně očekává spíše na venkově než ve velkých městech.

Není jasné, zda se zákon nedá úplně obejít

Protikuřácký zákon má řadu zastánců, ale i odpůrců. Právě odpůrci z řad hostinských asi nejčastěji uvažují o tom, jak se zákonu úplně vyhnout. Někteří zřizují soukromé kluby nebo kuřárny v jiných domech. Ani právníci a zákonodárci ale nejsou ve výkladu zákona jednotní. Jedni tvrdí, že zákon se na bary a pivnice nevztahuje, protože nápoje nespadají pod stravovací službu. Jiní to ale odmítají s tím, že podávání nápojů sem rozhodně patří.

Já se domnívám, že nápoje nelze zahrnout pod pokrmy, takže bych řekl, že tady určitý prostor je.
Tomáš Sokol
advokát
Bary, kavárny, pivnice, čajovny, na ně se ten zákon samozřejmě také vztahuje, protože předmětem stravovací služby je nejen stravování, ale také podávání nápojů.
Denisa Sudolská
advokátka

Do hospody k Willimu budou chodit večer jen zvaní hosté

Zákaz kouření je třeba pro trampskou hospodu v Pulčíně na Zlínsku nepředstavitelný. Chalupáři si dali jasnou podmínku: aby do hospody k Willimu chodili dál, chtějí kuřáckou hospodu. „Chalupáři mi dělají 80 procent tržby, když nepřijdou, bude to špatné,“ říká majitel hospody Leoš Willi Růžička. Proto do osmi večer bude hospoda nekuřácká pro všechny, od osmi kuřácká jen pro zvané.

Ve zlínském hotelu zřídí kuřárnu vedle terasy

Koktejlový bar v centru Zlína bude také bez cigaret. Ale jen bar, pokud host přejde pár metrů do sousední místnosti, tam už si bude moct zapálit. „Bude to kuřárna s přístupem pouze z venkovních prostor,“ vysvětluje Lukáš Žaludek, ředitel Hotelu Baltaci Atrium Zlín

Klíčová je terasa mezi barem a kuřárnou. Díky ní bude dodržen zákon, zároveň hotel nejvyšší kategorie nebude hosty-kuřáky vyhánět na ulici. „Právníci to analyzovali a řekli, že je to v pořádku,“ tvrdí Lukáš Žaludek.