Poslanci kývli na delší lhůty pro revizi domácích kotlů

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o ochraně ovzduší, která zvýhodňuje přimíchávání biopaliv z použitých tuků do pohonných hmot, prodlužuje ale také lhůty pro revizi domácích kotlů. Lidé tak budou muset nechávat své kotle kontrolovat jen jednou za tři roky. Sněmovna také přehlasovala Senát a stvrdila novelu daňového řádu, která ukládá finančním institucím poskytovat finanční správě víc údajů pro správu daní. Poslanci se opět přeli i kvůli zmírnění protikuřáckého zákona. Úvodní kolo debaty ale stejně jako před měsícem nedokončili.

Novela o ochraně ovzduší navazuje na směrnici EU a primárně se týká povinného přimíchávání biopaliv – dodavatelé benzinu a nafty by si nově mohli zvýhodněně započítávat biopaliva, která byla vyrobena z použitých kuchyňských olejů a kafilerních tuků.

Poslanecký návrh ale zároveň prodloužil lhůty pro revizi domácích kotlů ze dvou na tři roky. Navíc bude omezena cena kontroly, která se teď liší podle krajů. Nově ji stanoví ministerská vyhláška. Lidé si také budou moci vyhledat školeného odborníka přímo v databázi ministerstva životního prostředí, kam budou dávat informace výrobci kotlů.

Poslanci souhlasili i s dalším pozměňovacím návrhem, který dává obcím možnost zakázat na svém území spalování některých paliv. Zákaz by se mohl týkat například hnědého energetického uhlí, uhelných kalů nebo lignitu. Zákaz by se ale vztahoval jen na kotle o tepelném příkonu do 300 kilowattů, a to jen těch, které jsou v první nebo druhé energetické třídě, nikoli kotle vyšších tříd. Navíc by se nevztahoval na kotle pro teplovodní ústřední topení, které splňují zákonem požadované emisní požadavky. 

Pokud zákon schválí také Senát, tak dostanou obce pravomoc zakázat spalování už před 2022. V září tohoto roku totiž začíná platit zákaz provozu těchto neekologických kotlů.   

Sněmovna naopak odmítla návrh Jana Zahradníka (ODS), který chtěl zpřísnit podmínky pro úřední kontrolu kotlů přímo v domácnostech. Neúspěšná byla také Dana Balcarová (Piráti) se snahou ukončit možné výjimky z emisních limitů pro velké znečišťovatele nejpozději k roku 2026.

Sněmovna už schválila také novelu zákoníku práce, která zajišťuje, aby některým lidem po pracovním úrazu nebo s nemocí z povolání, kteří jsou v evidenci nezaměstnaných, už neklesala s růstem minimální mzdy náhrada výdělku. Zákon má náhrady sjednotit, teď se totiž liší podle toho, u které ze dvou pojišťoven – České pojišťovny a Kooperativy – je bývalý pracovníkův zaměstnavatel pojištěný. 

Po měsíci se poslanci vrátili k protikuřáckému zákonu

Poslanci také pokračovali v prvním čtení návrhu, který mírní protikuřácký zákon a zavádí takzvané kuřárny. Tento bod začala sněmovna projednávat už koncem dubna, rozpravu ale nedokončila. Úvodní kolo debaty se nepodařilo dokončit ani ve středu. V sedm hodin večer byla schůze sněmovny přerušena. Kdy se poslanci k projednávání návrhu vrátí, není jasné.

Návrh na zmírnění protikuřáckého zákona by provozovatelům umožnil zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních i na sportovištích včetně hal. Menší hospody nebo bary, v nichž se nepodává jídlo, by pak mohly být kuřácké.

Novela, za níž stojí Marek Benda z ODS, se týká i samotných hostinských. Zrušila by jejich odpovědnost za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek. 

Proti odděleným kuřárnám se však postavila vláda a zmírnění kritizoval i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). S odvoláním na průzkumy veřejného mínění řekl, že zastánci zmírnění bojují proti většině společnosti. Omezení míst pro kouření podle něho musí mít pozitivní dopad na zdraví lidí i na ekonomiku. „Dejme zákonu čas aspoň několik let,“ řekl. 

Postoje uvnitř ANO jsou ale rozdílné. Patrik Nacher (ANO) pokládá nynější stav za alibismus, když v podstatě říká, aby lidé kouřili, aby stát vybíral z tabákových výrobků daně, ale nikoli v tom nejpřirozenějším prostředí. Kuřáci se jen přemístili do míst, kde jsou víc vidět, podotkl. Podle Stanislava Blahy (ODS) se stal tabák na rozdíl od cukrů a tuků předmětem politického aktivismu. Rovněž podle Ondřeje Veselého (ČSSD) bylo chybou, že sněmovna zvolila v minulém volebním období nejextrémnější z možných způsobů. 

Sněmovna stvrdila novelu daňového řádu

Banky, platební společnosti nebo spořitelní a úvěrová družstva budou muset poskytovat finanční správě údaje podle zákona proti praní špinavých peněz, které budou sloužit tuzemské i mezinárodní správě daní. Počítá s tím vládní novela daňového řádu, kterou stvrdila sněmovna. Senát ji v dubnu zamítl. Odpůrci z řad senátorů vyjadřovali obavy z nabourání soukromí a poukazovali na to, že jde nad rámec přebírané evropské směrnice.

Pro přijetí novely a přehlasování Senátu dnes hlasovalo 123 poslanců z klubů ANO, Pirátů, SPD a KSČM. Proti přijetí hlasovali poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN i část sociálních demokratů.