Půl roku protikuřáckého zákona přineslo přes 70 pokut, vysoké zatím nebyly

UDÁLOSTI: Už více než 70 pokut dostali provozovatelé restaurací za nedodržování protikuřáckého zákona (zdroj: ČT24)

Protikuřácký zákon je účinný necelého půl roku. Až poslední dva měsíce hygienici dodržování zákazu také kontrolují, za tu dobu již stihli rozdat více než sedmdesát pokut. Většinou šlo o špatné vyznačení zákazu kouření. Kontroloři ale přiznávají, že se setkali i s pokusy zákaz obejít. S některými si nevědí rady.

Omezením, která přinesl nový protikuřácký zákon, se lidé museli přizpůsobit posledního květnového dne. Zejména jde o úplný zákaz kouření v restauracích. Po půl roce tvrdí hospodští především v podnicích mimo centra měst, že se naplnily jejich nejhorší obavy. „Mám prázdnou hospodu,“ říká servírka z restaurace U Nádraží ve středočeských Dobřichovicích na otázku, jak podnik řeší kouření.

Několik štamgastů sice uvnitř zůstává, ale ti, kdo kouří, musí chodit ven – do zimy a nevlídného podzimního počasí. Majitel dobřichovické restaurace Petr Šantora odhaduje, že to fakticky znamenalo, že doma zůstalo asi dvacet procent původních hostů.

Fakta o kouření
Zdroj: ČT24

Pokuty zatím do 3 tisíc, hrozí ale až 2 miliony

Hygienici, kteří od září restaurace obcházejí, neváhají udělovat pokuty, pokud zjistí, že se protikuřácký zákon porušuje.

Většina ze 73 provozoven, které zatím pokutovali, špatně umístila nebo vůbec nerozmístila tabulky se zákazem. Sankce se pohybovaly mezi 500 a 3000 korunami. Podle zákona ale v případě závažnějších porušení hrozí hostinským až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky, kuřáci potom mohou přijít až o pět tisíc korun.

Okolo zákona: Kuřárna vedle i maskování jako klubovna

Alespoň prozatím byly úspěšné některé pokusy zákaz kouření obejít. Jde například o kuřárnu v nákupním centru v Ostravě. Je to místnost bez obsluhy, ale hned vedle baru. Majitel je přesvědčen, že protikuřácký zákon neporušuje. Hygienici dostali podnět, který zatím vyšetřují. 

Diskutabilní však je přeznačení dosavadní restaurace na soukromý klub. Například v Benešově se ze štamgastů stali šachisté a místo do hospody chodí do šachového klubu, kde se může pít pivo i kouřit. Majitel nechtěl s redaktorem České televize hovořit a do klubu ani nevpustil kameru.

Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalounové ale takové „maskování“ nemusí majitele ochránit. „Pokud se jedná o označení ‚klubovna‘, může jít o obcházení zákona. Tyto případy řešíme individuálně,“ uvádí.

Část politiků stále proklamuje snahu zákon změnit. Senát v říjnu projednal petici, která žádá jeho zmírnění a také ministerstvo zdravotnictví připustilo, že drobné zmírnění může připadnout v úvahu, ale ne hned. Podle ministerského náměstka Romana Prymuly je potřeba nechat zákon v původním znění alespoň celou sezonu.