
TÉMA UDÁLOSTÍ: V Česku pozvolna ubývá drogově závislých lidí, alkohol ale zabíjí mnohem více
Ve večerkách navíc často nenarazí na žádné komplikace při nákupu alkoholu ani mladiství. Zatímco velké řetězce pořádají pro prodavače a prodavačky školení a alkohol tam lidé mladší 18 let tak snadno neseženou, ve venkovských večerkách je to jiné. „Až 90 procent lidí, kteří jsou za pultem, neví, že to může být trestný čin,“ podotkl Jindřich Vobořil.
Část šestnáctiletých se opíjí pravidelně
Z výroční zprávy o návykových látkách vyplývá, že v minulém roce ubylo mladistvých popíjejících alkohol. Přesto z šestnáctiletých lidí, které autoři oslovili, se více než dvě třetiny za předchozí měsíc napily alkoholu a 42 procent šestnáctiletých dokonce vypilo více než pět skleniček.
„Jsme v přepočtu na hlavu zlatí medailisté v počtu dětí do 16 let, ze základní školy, kteří se pravidelně jednou za týden opijí,“ podotkl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.
Alkohol je také v Česku nejvíce smrtící drogou. V roce 2015 kvůli němu zemřelo 815 lidí, což je čtyřikrát více než kvůli nelegálním tvrdým drogám (203 úmrtí za rok). Také dvě třetiny peněz určených na léčbu závislostí jdou do protialkoholních léčeben.
Země pěstíren a varen
Primát alkoholu vyniká o to více, že na rozdíl od něj popularita nelegálních tvrdých drog nestoupá. Loni naopak jejich uživatelů mírně ubylo z 48 tisíc na 46,9 tisíce. Drogy se ale v Česku dále ve velkém vyrábějí. Za rok bylo odhaleno 220 pěstíren konopí a 263 varen pervitinu.
Ukazuje to i interaktivní mapa, kterou nově zveřejnila policie a bude ji každý rok aktualizovat. Je na ní vidět, že nejvíc drog se vyrábělo v okolí Prahy, na Ústecku, v Moravskoslezském a v Jihomoravském kraji.
Vláda loni přijala plány boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní. Mezi zamýšlená opatření patří například zákaz kouření v restauracích, varování s odstrašujícím vyobrazením na krabičkách cigaret, zdražení alkoholu, omezení počtu prodejních míst či sankce pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti. Cílem je snížit postupně spotřebu alkoholu a tabáku a u mladých odsunout první zkušenost s alkoholickým nápojem o tři roky.