Alkohol, metla Česka. Zabíjí čtyřikrát více než tvrdé drogy

TÉMA UDÁLOSTÍ: V Česku pozvolna ubývá drogově závislých lidí, alkohol ale zabíjí mnohem více (zdroj: ČT24)

Přes milion lidí v Česku pije alkohol tak, že jim to může škodit a hrozí jim závislost, nebo v míře, kterou experti považují za škodlivou. Kvůli alkoholu také lidé umírají, a to čtyřikrát častěji než kvůli nelegálním drogám. Užívání pervitinu a opiátů však možná v Česku kulminuje, meziročně narkomanů mírně ubylo. Vyplývá to z výroční zprávy o návykových látkách, kterou má Česká televize k dispozici.

  • Škodlivé pití
  • u mužů 40 až 60 gramů alkoholu denně (dvě až tři piva)
  • u žen 20 až 40 gramů alkoholu (jedno až dvě piva)
  • Rizikové pití
  • u mužů nad 60 gramů alkoholu
  • u žen nad 40 gramů alkoholu

Podle výroční zprávy o návykových látkách pije 540 tisíc lidí alkohol tak intenzivně, že jim to může škodit, a 640 tisíc pije rizikově a hrozí jim vytvoření závislosti. Spotřeba alkoholu přitom neklesá, přestože z aktuálního průzkumu vyplývá, že piva se pije méně, a také se vyprazdňují hospody. Místo na pivo do hospody si totiž lidé stále častěji chodí kupovat alkohol do večerek, kde bývá levnější. Někdy si ho ani nenosí domů a posedávají s ním před obchodem.

Ve večerkách navíc často nenarazí na žádné komplikace při nákupu alkoholu ani mladiství. Zatímco velké řetězce pořádají pro prodavače a prodavačky školení a alkohol tam lidé mladší 18 let tak snadno neseženou, ve venkovských večerkách je to jiné. „Až 90 procent lidí, kteří jsou za pultem, neví, že to může být trestný čin,“ podotkl Jindřich Vobořil.

Část šestnáctiletých se opíjí pravidelně

Z výroční zprávy o návykových látkách vyplývá, že v minulém roce ubylo mladistvých popíjejících alkohol. Přesto z šestnáctiletých lidí, které autoři oslovili, se více než dvě třetiny za předchozí měsíc napily alkoholu a 42 procent šestnáctiletých dokonce vypilo více než pět skleniček.

„Jsme v přepočtu na hlavu zlatí medailisté v počtu dětí do 16 let, ze základní školy, kteří se pravidelně jednou za týden opijí,“ podotkl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Alkohol je také v Česku nejvíce smrtící drogou. V roce 2015 kvůli němu zemřelo 815 lidí, což je čtyřikrát více než kvůli nelegálním tvrdým drogám (203 úmrtí za rok). Také dvě třetiny peněz určených na léčbu závislostí jdou do protialkoholních léčeben.

Země pěstíren a varen

Primát alkoholu vyniká o to více, že na rozdíl od něj popularita nelegálních tvrdých drog nestoupá. Loni naopak jejich uživatelů mírně ubylo z 48 tisíc na 46,9 tisíce. Drogy se ale v Česku dále ve velkém vyrábějí. Za rok bylo odhaleno 220 pěstíren konopí a 263 varen pervitinu.

Pervitin a opiáty
Zdroj: ČT24/Vláda ČR

Ukazuje to i interaktivní mapa, kterou nově zveřejnila policie a bude ji každý rok aktualizovat. Je na ní vidět, že nejvíc drog se vyrábělo v okolí Prahy, na Ústecku, v Moravskoslezském a v Jihomoravském kraji.

Vláda loni přijala plány boje proti pití alkoholu, kouření a hazardnímu hraní. Mezi zamýšlená opatření patří například zákaz kouření v restauracích, varování s odstrašujícím vyobrazením na krabičkách cigaret, zdražení alkoholu, omezení počtu prodejních míst či sankce pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti. Cílem je snížit postupně spotřebu alkoholu a tabáku a u mladých odsunout první zkušenost s alkoholickým nápojem o tři roky.