Restaurace a kavárny se chystají na protikuřácký zákon. Někde musí měnit i název

Venkovních částí se zákaz kouření týkat nebude (zdroj: ČT24)

Restaurace a bary už se pomalu připravují na úplný zákaz kouření, který začíná platit za dva měsíce, symbolicky 31. května ‒ na Světový den bez tabáku. A nic na tom nemění ani fakt, že se senátoři kvůli zrušení některých částí tak zvaného protikuřáckého zákona obrátili na Ústavní soud.

Kavárna Coffee and Cigars v centru Prahy musí kvůli zákazu kouření měnit i název, ten už by u nekuřáckého podniku nedával smysl. Zatím jsou prostory rozdělené na dvě části: kuřáckou a nekuřáckou. 

„Převážná část lidí sem chodí na kávu a na cigaretu… nebo na doutník,“ dodává majitelka Jitka Vančurová. Zatím je kuřácká část kavárny větší, postupem času se ale bude zmenšovat. Od poloviny dubna už by měla být větší nekuřácká část.

Koncem května se pak stane nekuřáckým téměř celý podnik. Změnit se musí vše: od webových stránek až po oblečení obsluhy. Majitelka už má připravený nový koncept podniku, místo na kávu a doutník bude zvát na míchané koktejly.

Možnost zapálit si cigaretu ke kávě ale zůstane. Zákaz kouření totiž bude platit jen pro vnitřní prostory, na terasách či zahrádkách se bude moci kouřit dál. Pro restaurace, kde se už teď může kouřit pouze venku, se tak nic nemění. 

Protikuřácký zákon se nedotkne jen restaurací, popelníky budou muset zmizet třeba i z okolí nemocnic. Ty se s tím vypořádají různě: třeba plzeňská fakultní nemocnice zvažuje vybudování kuřárny, která by sice byla mimo areál, ale v těsné blízkosti nemocnice.

Změny v protikuřáckém zákoně
Zdroj: ČT24

Dvacet senátorů chce některé pasáže v zákoně zrušit

V polovině března se na Ústavní soud obrátila skupina senátorů, která požaduje v zákoně některé pasáže zrušit. Návrh podepsalo 20 členů horní komory v čele s jejím místopředsedou Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivo Valentou (za Stranu soukromníků). 

„Zákaz kouření v současné podobě rozhodně není o ochraně zdraví. Je pouze dalším krokem k omezování a ztrátě našich svobod a kontrole mas, o zisku pro ty nahoře,“ uvedl Kubera. 

Senátoři napadli také ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými osobami. Chtějí rovněž zrušit omezení prodeje a podávání alkoholu či tabákových výrobků na akcích, které jsou určeny převážně dětem. „Nevidím jediný důvod, proč chce stát zasahovat do volného času, který rodiny tráví společně,“ dodal Valenta.