Probíhá rekonstrukce části Orlické přehrady, lodě nyní převáží speciální výtah

Události: Stavební úpravy na Orlické přehradě (zdroj: ČT24)

Stavaři nedaleko hráze Orlické přehrady odstřelují skály. Hloubí tam koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Miliardová rekonstrukce je zatím největší investicí na celé vltavské kaskádě. Kvůli ní se ale letos zkrátí sezona pro převážení lodí, které teď transportuje nový výtah.

Hned vedle hráze orlické přehrady vybuchují nálože. Vodohospodáři dělají místo pro přeliv, který zvládne zregulovat až desetitisíciletou povodeň. „Ověřilo se, že střílení je navrženo bezpečně, jak k lidem, tak k vodnímu dílu,“ uvedl manažer projektu ze společnosti Povodí Vltavy Ondřej Hrazdira.  

Další práce můžou sledovat turisté, kterým lodě zdarma převáži přes hráz Povodí Vltavy. Více dnů a hodin v týdnu než minulé roky. Letos bude ale pro turisty sezona na hrázi orlické přehrady kratší. Převážení lodí skončí nejspíš v závěru prázdnin a sníží se i hladina nádrže „Začneme budovat ochrannou jímku pro realizaci bezpečnostního přelivu,“ vysvětluje Hrazdira. Další roky by ale díky tomu měl výtah fungovat celou plavební sezonu.