Při výbuchu vojenské munice v Ostravě zemřel člověk. Policie evakuovala desítky lidí

V pátek ráno při výbuchu v místě výkopových prací v Ostravě - Mariánských Horách zemřel devětačtyřicetiletý muž, další se pak zranil. Explodovala stará vojenská munice, když jeden z pracovníků stavební firmy, která opravovala bytový dům, chtěl zřejmě leteckou pumu rozřezat v domnění, že jde o starou kanalizaci. Policie na místo musela přivolat pyrotechnika, řekla mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková. Policisté také z okolních domů evakuovali zhruba padesát lidí.

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy nevybuchlé munice časté. Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. československého armádního sboru. Ostravsko-opavská operace byla jednou z nejvýznamnějších vojenských bitev druhé světové války na území někdejšího Československa.

Pozůstatky po bojích se nacházejí dodnes. Nestává se ale, že by munice explodovala a způsobila úmrtí či zranění lidí. Například loni 9. září policie ze stejného důvodu uzavřela část Ostravy-Poruby. Tehdy se evakuace týkala tisícovky lidí. V listopadu se situace opakovala v Plesné. Tam se evakuace týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně 1300 lidí.