Pražští radní vyměnili dozorčí radu městských společností THMP a PVS

Pražští radní v pozici valné hromady městských společností Technologie hlavního města Prahy (THMP) a Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) vyměnili část členů dozorčích rad firem. V případě THMP se to týká čtyř členů ze sedmi, do funkce zvolili stejný počet členů. V PVS jde o pět členů z devíti a do funkce nově zvolili tři členy. Vyplývá to z dokumentů, které v pondělí schválili radní. THMP se starají mimo jiné o veřejné osvětlení a PVS se stará o vodohospodářské sítě.

Městská rada do dozorčí rady THMP jmenovala městského zastupitele a radního Prahy 8 Tomáše Slabihoudka (SPOLU), místostarostu Prahy 4 Jana Hušbauera (ANO), starostu Prahy-Vinoře Michala Biskupa (STAN) a Michala Hrubého, nahradili tak náměstkyni primátora a starostku Prahy 2 Alexandru Udženiju (ODS), radního Jiřího Knitla (Praha 7 Sobě), městského zastupitele Radka Lojdu (TOP 09) a Michala Zunu (TOP 09).

Do dozorčí rady PVS pak rada jmenovala pražského radního Michala Hrozu (TOP 09), městského zastupitele Tomáše Peka (TOP 09) a starostu Prahy 18 Zdeňka Kučeru (ANO), odvoláni tak byli Jan Rudolf, zastupitel Prahy 5 Tomáš Homola (STAN), Petr Suchý, Jiří Pelák a městský zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Opozice by měla mít podle vedení Prahy v dozorčích radách jenom jednoho zástupce

Nové vedení magistrátu postupně vyměňuje členy dozorčích rad městských společností, už dříve například obměnilo radu největší městské firmy, kterou je dopravní podnik (DPP).

V dozorčích radách mají mít podle vedení města opoziční strany v každé firmě vždy pouze jednoho zástupce a musí se mezi sebou domluvit, která ze stran obsadí místo ve které firmě. Výjimkou je pouze DPP, kde má zástupce opoziční ANO i Praha Sobě, mimo je pouze rovněž opoziční SPD.