Pražský botel Albatros se poprvé v historii přesunul

Praha - Poprvé ve své čtyřicetileté historii se musel na pohnout plovoucí hotel Albatros, kotvící na Vltavě nedaleko pražské Štvanice. Více než stometrový kolos bylo třeba posunout kvůli vyčištění dna řeky. Dnes se Albatros na své kotviště vrátil.

Albatros, který nemá svůj motor ani kormidlo, vracely na původní místo tři remorkéry a zhruba dvacítka mužů. Jeho ředitelka Jitka Choulíková sledovala plavbu s obavami. Skřípot, který se v jednu chvíli ozval, jí na klidu nepřidal: „Strach samozřejmě byl, ale podle zkušených loďařů by se s lodí nemělo nic stát.”

Dno pod Albatrosem chtělo Povodí Vltavy vyčistit kvůli plánované opravě pilířů Karlova mostu, který stojí půl kilometru proti proudu řeky. Pilíř číslo devět, kde v květnu narazily dvě lodě, dostane nové svodidlo. „Budeme snižovat hladinu v tomto úseku o 70 centimetrů a při tom minulém snížení v srpnu tohoto roku se botel nebezpečně nakláněl,” dodává k přemístění Jiří Friedl z Povodí Vltavy.

Pod lodí se při bagrování našly zbytky několika rybářských pramic, polovina kánoe, několik stromů, lešenářské trubky. Při kontrole dna po bagrování našli potápěči i další věci. „Vytáhli jsme bezpečnostní kužel, spousty lahví, střepy,” chlubí se potápěč Richard Kubeš.

Remorkéry usadily stometrovou loď nazpět s centimetrovou přesností. Lana, která měla Albatros zajistit na břehu, se ale pod vodou o něco zachytila. Potápěč tak musel do vody znovu a lana uvolnit. Botel Albatros se teď znovu musí připojit na vodu, plyn, elektřinu a kanalizaci. První hosty by měl přivítat ve čtvrtek.