Prahou budou jezdit tramvaje s číslem 19, ožije díky nim zastávka Pankrác

Pražský Žižkov, Nusle a Pankrác v červnu čekají změny tramvajových linek. Jezdit začne nová linka 19, která spojí Pankrác a Hloubětín. Kvůli tomu se změní trasy čtyř dalších tramvají. ČT to potvrdil mluvčí Pražské integrované dopravy Filip Drápal. Nová linka využije novou trať na Pankráci, kterou pražský dopravní podnik otevřel loni, ale zatím zůstala nevyužitá. Travmaje s číslem 19 by měly začít jezdit po 4. červnu, kdy skončí stavební práce v Nuslích.

Zavedení nové tramvajové linky nejvíc ovlivní dopravu na pražském Žižkově, v Nuslích a na Pankráci. Linka 19 propojí oblast Hloubětína a Prahy 4. „Linku jsme navrhli tak, aby lidé nemuseli zbytečně zajíždět do centra a odlehčíme i současně vytíženým linkám. Zavedení nové linky bylo už částečně plánováno na začátku roku, nicméně kvůli opravám v Nuslích se start nového spojení posunul na termín po dokončení stavebních prací,“ uvedl Drápal.

Podle pražského dopravního podniku mají být práce dokončeny do 4. června. Konečná nové linky 19, Pankrác, je na konci dosud nevyužívané tramvajové trati, která byla postavena na podzim 2020. V současné době zčásti slouží jako parkoviště. Tramvaje na Pankrác jezdily i v minulosti, po otevření metra v 70. letech byly ale zrušeny.

Nová linka ovlivní i další spoje

Zavedení linky 19 si vyžádá i změnu trasy dalších čtyř tramvajových. Linka 5, která v současnosti jezdí z Barrandova do Strašnic a končí u Ústředních dílen DP, nově pojede ze zastávky Olšanské náměstí k Vozovně Žižkov. Posílí tak v části trasy linku 9.

Linka 13, která nyní spojuje Vršovice, Vinohrady a Strašnice, nově skončí již u Olšanských hřbitovů. Náhradou za její zkrácení a odkloněnou linku 5 bude linka 16, která nyní spojuje Smíchov, Žižkov a Hloubětín a končí na Lehovci. Nově bude z Želivského pokračovat na Ústřední dílny DP. Z Žižkova na Lehovec místo ní bude jezdit nová linka 19. Té bude muset ustoupit i linka, která bude ukončena na zastávce Náměstí Bratří Synků.

Zavedení nové tramvajové linky se nijak nedotkne autobusů 193. Z Pankráce k vršovickému nádraží budou jezdit beze změn.