Praha koupí pro úředníky budovu na Václavském náměstí

Praha koupí zhruba za 3,5 miliardy korun od Komerční banky (KB) společnost VN 42, která vlastní kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Schválili to v pondělí městští radní. Magistrát plánuje do objektu přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, který si do konce března 2028 pronajímá.

Kupní cena se podle schváleného dokumentu skládá ze dvou částí. Hodnota samotné budovy je 3,32 miliardy korun a zbytek částky tvoří ostatní majetek kupované firmy. Ten je předběžně ohodnocen částkou zhruba 222,2 milionu, přesnou sumu určí znalecký posudek.

Transakce má být dokončena k 1. červenci letošního roku. Banka podle dokumentu zůstane v budově v nájmu do konce roku 2026.

KB vyzvala letos 12. března k podání nabídek na odkup budovy, respektive firmy, přes kterou ji vlastní. Přihlásilo se několik zájemců včetně hlavního města, jehož zastupitelstvo v březnu schválilo podání nabídky ve výši až 3,65 miliardy. Následně vedení banky rozhodlo, že bude jednat pouze s Prahou. Magistrát musí v dalších letech vyřešit problém, kam umístí asi 1200 úředníků, kteří nyní pracují v pronajatém Škodově paláci.

Pětipatrový neoklasicistní dům na rohu Václavského náměstí a Štěpánské postavený ve 20. letech minulého století vyhovuje magistrátu z hlediska kapacity, která je zhruba o třetinu větší než ve Škodově paláci. Vhodná je podle vedení města také poloha v centru na křížení všech tří tras metra. Dům je od roku 1958 památkově chráněn.

Praha zvažovala i jiná místa pro úředníky

Do Jungmannovy ulice sestěhovalo úředníky vedení Prahy za bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Situací kolem nájmu se zabývala Praha následně několik let a s původním majitelem paláce, firmou Copa retail, se neúspěšně soudila kvůli výši nájmu.

Někdejší vedení města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) dohodlo úpravu nájemní smlouvy. Dvacetiletý nájem měl město stát 4,4 miliardy korun, nakonec zaplatí o 860 milionů méně. V roce 2017 palác koupila investiční společnost GLL Real Estate Partners se sídlem v Mnichově.

V minulosti hlavní město zvažovalo i jiná místa, kam by mohlo úředníky přestěhovat. V posledním roce jednalo vedení Prahy o koupi budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici, ale s Českou poštou se nedohodlo. Dříve se objevil i plán na stavbu nové budovy Na Knížecí, z toho však také sešlo. Vedení magistrátu sídlí v budově Nové radnice na Mariánském náměstí, kterou město vlastní.