Pracovnice děčínského bistra přelstily a lapily posledního z uprchlých makaků

Po osmi dnech se podařilo lapit v Děčíně poslední uprchlou opici. Dvouletého makaka chocholatého pracovnice Bistra nad ferratou nalákaly do skladu, ve kterém ho následně zavřely. O návrat zvířete do zoologické zahrady se pak postarali odborníci. Zoo o tom informovala na Facebooku. Devět opic opustilo minulý týden výběh, u kterého někdo poškodil elektrický ohradník.

Pracovnice bistra svačily venku meloun a makak je při tom pozoroval. Dívky mu meloun hodily do skladu a poté, co tam vběhl, prostor zavřely. Vysvobodit ho následně přijeli zoologové, v přepravní bedně ho převezli za zbytkem skupiny. „Bylo to pro nás utrpení. Děkuji všem, kteří se zapojili a pomohli, volali a posílali videa o pobytu opičáků,“ ocenil zoolog Roman Řehák.

Z výběhu v zoologické zahradě uprchla devítičlenná skupina opic, šest se jich dostalo mimo areál. Do nastražené klece, kterou zapůjčili lesníci, u děčínské zoo se podařilo chytit čtyři uprchlé opice. O víkendu se lapil další makak a v úterý poslední.

Viníka policisté dopadli

Policie přijala minulé pondělí od strážníků oznámení o tom, že pátrají po neznámé osobě, která měla po zavírací době v zoo poškodit elektrický ohradník z výběhu opic. Strážníci podezřelého následně vypátrali u nedaleké restaurace na Pastýřské stěně.

Na člověka u objektu upozornil policista v civilu. Policie následně zadržela dvaačtyřicetiletého muže, kterého umístila do policejní cely. Test na přítomnost drog v těle u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC.

„Děčínští policisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a prověřují veškeré další okolnosti případu, včetně výše škody a zjištění motivu, který vedl muže k vypuštění opic z výběhu,“ oznámila dříve policejní mluvčí Eliška Kubíčková. „Prověřování případu pokračuje,“ dodala v úterý.